Els possessius

Jenn Díaz

Barcelona: Amsterdam, 2022

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Els possessius (Amsterdam, 2022) és la tercera obra en català de l’escriptora santfeliuenca Jenn Díaz, una novel·la epistolar contemporània protagonitzada per dues germanes: Agneta, acabada de divorciar de l’Olivier, i Emma, que viu aïllada i malalta amb la Tina, la seva cuidadora, a casa de l’àvia i només rep les visites en secret dels seus amics, la Sylvia i el Mattias. Tots s’escriuen cartes amb tots, com en un calidoscopi, amb l’objectiu de mantenir una comunicació i uns vincles que, per diversos motius, s’han trencat amb el temps i la distància. 

Jenn Díaz ha creat una obra epistolar intimista sobre l’estreta relació entre l’amor i el ressentiment, la caducitat de les relacions humanes i les tempestes familiars. Un homenatge a l’obra La Ciutat i la casa de l’escriptora italiana Natalia Ginzburg, tant pel que fa a la forma com pel que fa a la mirada femenina sobre la incomunicació. 

Potser a priori, a algú li tira enrere el fet que sigui una novel·la epistolar, però les diverses veus dels protagonistes t’acaben atrapant, així com el fet que les cartes desprenen una nostàlgia per l’escriptura reposada d’abans en què la resposta dels receptors trigava el temps que trigava i s’allunyava de la immediatesa actual poc reflexionada. 

Tornem a escriure’ns cartes! 

Recomana: Alea Ardanuy