Imatge de la portada de la novel·la El olvido que seremos
El olvido que seremos

Héctor Abad Faciolince

Madrid: Alfaguara, 2017

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Escolto a una entrevista que li fan a Manolo García on recomana especialment la novel·la El olvido que seremos (2006). En aquell moment la novel·la no està disponible a la biblioteca, però sí el còmic de Tyto Alba basat en la novel·la i l’adaptació cinematogràfica (dirigida per Fernando Trueba i amb múltiples nominacions i diferents premis). El còmic m’entusiasma i finalment llegeixo la novel·la, que ha esdevingut un dels llibres més llegits i famosos a Colòmbia. 

Es tracta d’una novel·la testimonial d’Héctor Abad Faciolince on explica la vida, obra i mort del seu pare, Héctor Abad Gómez, un metge i líder social assassinat a Medellín el 25 d’agost de 1987. L’autor fa un recorregut lineal de la història de la seva família. Destaca els moments més feliços i també els més tristos, com ara la mort de la germana de l’escriptor als 16 anys. Una vida en família plena d’alegria que poc a poc “se va tiñendo de tragedia con la muerte de mi hermana Marta y luego con la dedicación de mi papá a los derechos humanos, hasta que lo matan”.

És un recorregut per les virtuts, les contraccions i la complexitat de la vida familiar i també de la vida social i política de Colòmbia, sobre la que pren consciència l’autor a mesura que creix. 

També és un llibre íntim escrit de manera amable sobre una relació preciosa entre pares i fills, entre la vida social i la privada, la vida, la mort, la memòria i l’oblit. 

Recomana: Yolanda Villalon