Descobreix les meravelles i misteris de l’Antic Egipte

Durant el mes de maig et proposem un cicle de tres xerrades sobre l’Antic Egipte amb l’egiptòleg Juan Antonio Pérez. Les xerrades es faran els dies 10, 17 i 25 de maig, a la Sala Joana Raspall de la biblioteca i l’entrada és lliure.

Dimecres 10 de maig, 18.30 h

Un viatge per l’Antic Egipte

Imatge del riu Nil

Et proposem un viatge “virtual” a Egipte, seguint les parades habituals dels viatges turístics i aturant-nos en alguns dels punts més interessants des del punt de vista arqueològic.

Volarem de Barcelona a Luxor, visitarem els temples d’Amón a Karnak i el de Luxor, la Vall dels Reis, Medinet Habu, el temple de Hatshepsut, els Colossos de Memnón… Ens embarcarem en un creuer pel Nil fins a Assuan i farem la visita als temples d’Abu Simbel, el temple d’Isis a Philae, etc. Des d’Assuan volarem al Caire i visitarem l’altiplà de Giza, amb les seves piràmides i l’esfinx, el Museu del Caire, etc…, i des d’allà tornarem cap a Barcelona.

Dimecres 17 de maig, 18.30 h

La gran piràmide de Gizeh

Imatge de la piràmide de Gizeh

La gran piràmide de Gizeh, juntament amb la resta de les piràmides de Memphis, és l’única de les set meravelles del món antic que encara existeix. Tota ella és una incògnita: en sabem moltes coses, però n’ignorem moltes més.

No sabem si ens parlarà d’algun crim escabrós, però en aquesta xerrada Juan Antonio Pérez intentarà “posar llum a la foscor” a algunes de les coses que s’han dit sobre ella. També ens portarà notícies fresques –de març de 2023– de les darreres troballes que s’han fet al seu interior.

Dijous 25 de maig, 18.30 h

Tutankhamon i la seva història

Imatge d'una escultura de Tutankhamon

El 4 de novembre de 2022 es van complir 100 anys del descobriment més important de l’arqueologia en general i de la egiptologia en particular. Howard Carter va trobar la tomba d’un faraó especial, un faraó que els antics egipcis van intentar esborrar de la història però que, curiosament, la seva tomba és l’única que ens ha arribat sencera i el seu propietari veritablement ha “renascut” desprès de 3000 anys. Aquesta xerrada vol presentar la seva història, la de un nen que va arribar a ser faraó en un dels pitjors moments de la història de l’Egipte faraònic i que va morir molt jove envoltat de incògnites. Inclús, desprès de l’excavació de la seva tomba, amb les morts misterioses de moltes de les persones que van prendre-hi part, d’una manera o altra, i que va donar peu a la sensacionalista “maledicció de Tutankhamon”, l’origen de la qual va ser, ara fa 100 anys, la mort de lord Carnarvon el 5 d’abril de 1923.