Amb motiu del 30è aniversari de la biblioteca, que celebrem el 22 d’abril, durant aquest mes les recomanacions literàries dels dimecres les fan els usuaris i les usuàries.

Imatge de la portada del llibre El dia que va arribar la guerra
El dia que va arribar la guerra

Nicola Davies; il·lustracions: Rebecca Cobb

Barcelona: Alba Editorial, 2019

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

“Imagina’t si un dia qualsevol arribés la guerra i convertís la teva ciutat en runa. Imagina’t si haguessis de fer un viatge perillós tu sol i que ningú estigués esperant-te al final. Imagina’t si perdessis tot el que tens i a tota la gent que coneixes, i que, de sobte, un nen igual que tu et donés una cosa petita però molt valuosa…”

La petita protagonista d’aquesta història explica com el dia que va arribar la guerra es va quedar sense casa, sense escola, tota sola. Explica el viatge que va haver de fer per arribar a un nou país. D’una manera molt subtil ens parla dels camps de refugiats, de com els efectes de la guerra l’acompanyaran allà on vagi i com la gent actua davant aquesta realitat. Com les persones ho perden tot i han de tornar a començar en un lloc nou i contra els prejudicis d’una nova societat.

Els nens i les nenes són nens a tot el món i comparteixen la seva il·lusió per jugar i aprendre. Haurien de tenir els mateixos drets, les mateixes oportunitats, però a la petita d’aquesta història no la deixen accedir a l’escola perquè no hi ha una cadira per a ella, quina manera més hipòcrita i cruel de treure-li l’oportunitat de participar-hi, de ser-hi i de viure!

Basada en una història real en què es nega a una nena refugiada l’entrada en una escola per no tenir cadira. Nicola Davies (@nicolakidsbooks), impactada per aquesta trista història, va decidir escriure en un diari anglès. Jackies Morris i Petr Horácek van il·lustrar aquest poema amb imatges de cadires buides. A aquesta protesta se li van sumar nombrosos il·lustradors i milers de persones publicant imatges de cadires buides com a símbol de solidaritat amb aquelles nenes i nens que ho havien perdut tot i que no tenien on anar, no els donaven oportunitats ni opció de rebre educació: “Vull que aquesta història ens recordi a tots el poder de la bondat i la seva capacitat de donar-nos esperança per a un futur millor!”

Recomana: Laura González (@lecturas_paraelalma_kids), usuària de la biblioteca