Imatge de la portada del llibre Fusta d'eucaliptus cremada
Fusta d’eucaliptus cremada. Un relat sobre els orígens i les identitats

Ennatu Domingo

Barcelona: Navona, 2022

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

Fusta d’eucaliptus cremada és un assaig autobiogràfic sobre l’origen i la identitat. L’autora, Ennatu Domingo, va néixer a Etiòpia el 1996 i va ser adoptada quan tenia set anys per una família catalana, després de la mort de la seva mare i germà petit de sida. És llicenciada en Ciències Polítiques i Màster en Conflicte Internacional i Seguretat, treballa per a organitzacions internacionals en l’àmbit de les relacions entre la Unió Europea i Àfrica.

És un relat breu que es llegeix d’una tirada, en el que l’autora reflexiona sobre grans qüestions, a partir de la seva experiència vital: la importància dels orígens, la construcció de la identitat, les condicions de vida de les dones a les zones rurals d’Àfrica, la importància de l’educació com a eina transformadora o la complexitat dels processos d’adopció. Són reflexions que alternen les vivències íntimes, nostàlgiques i evocadores de la seva infantesa al Tigray –regió del nord d’Etiòpia on va néixer–, amb dades sobre la realitat social i econòmica d’Àfrica, que l’autora coneix de primera mà.

Ennatu Domingo ha tingut una vida certament atzarosa, sobrevivint primer a una infantesa amb pocs indicis de futur, i després amb l’aparició d’una nova família que la va acollir, en un nou país, on va poder construir un futur per a ella. Amb continus salts en el temps, l’acompanyem pels diversos escenaris de la seva vida: Etiòpia, Barcelona, Brussel·les, Nairobi… L’autora ha fet seu un estil de vida nòmada, tal com va fer la seva mare africana, la Yamrot, gran protagonista del relat.

Amb aquest llibre reivindica la resistència a l’oblit de la vida de la seva primera mare, de les vides de tantes dones que (mal)viuen a les zones rurals d’Àfrica. Per a l’autora, és des de la reivindicació d’aquests orígens, que es poden posar les bases per construir un futur amb possibilitats per a Etiòpia, posant el focus en les dones, com a protagonistes necessàries i motor dels canvis.

Fonts: https://www.lavanguardia.com/cultura/20220328/8156395/ennatu-domingo-libro-navona.html https://www.elsaltodiario.com/etiopia/ennatu-domingo-madera-eucalipto-quemada-entrevista

Recomana: Eva Rosas