Eileen Gray: un crit femení en el món de l’arquitectura i el disseny

En la Tertúlia d’Art de març et descobrim a Eileen Gray, una artista que va deixar una gran petjada en el món de l’arquitectura i el disseny industrial. Fou una de les creadores més dotades de la seva generació, però el reconeixement no li va arribar en vida. Potser pel seu gènere?

La xerrada anirà a càrrec de la pintora Clara Vidal, que ens proposa fer un viatge per la seva vida i obra que no et deixarà indiferent.


Nascuda a Irlanda, filla d’un pintor que va encoratjar la seva vessant artística i una baronessa, Eileen Gray (1878-1976) va iniciar els seus passos en l’activitat creativa a Londres, on el 1998 es va matricular a l’escola de Belles Arts Slade per seguir els passos del seu pare. El 1900, va viatjar a París per primer cop per visitar l’Exposició Universal i va ser allà on l’obra de Charles Rennie Mackintosh i el moviment Art Nouveau van captar la seva atenció.

Posteriorment, també a la capital francesa va descobrir el món del lacat de la mà de l’artista japonès Seizo Suwara. Després de la Primera Guerra Mundial, Gray va reorientar la seva activitat a l’interiorisme i el disseny de mobles. També va treballar en el camp de l’arquitectura, malgrat no tenir formació.

Autora de peces de mobiliari icòniques, també va introduir una nova forma de dividir els interiors basada en la concepció flexible de l’espai, utilitzant mobles, com ara pantalles o prestatgeries, com a elements arquitectònics.

Després de participar en una exposició juntament amb Le Corbusier el 1937, Gray va abandonar pràcticament la seva carrera com a dissenyadora. El seu treball va quedar en gran part oblidat, fins el 1968, quan el crític Joseph Rykwert va reivindicar el seu llegat en un article a la revista Domus. Avui, les seves peces, reeditades, són objecte de col·leccionisme i exemple d’una visió pionera del disseny contemporani.

Font: https://www.arquitecturaydiseno.es/creadores/eileen-gray

Informació
  • Data: dimarts 14 de març, a les 19 h
  • Lloc: Sala Joana Raspall
  • Entrada lliure