Imatge de la portada del llibre Alice Guy
Alice Guy

Catel & Bocquet

Barcelona: Editorial Finestres, 2022

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

És un llibre de cinema? D’història? Una biografia? Un còmic? Una crònica? És tot això i molt més. Són quatre-centes pàgines amb il·lustracions en blanc i negre on es parla de l’Alice Guy, qui amb tan sols vint-i-tres any, va filmar la seva primera pel·lícula un any després de la invenció del cinematògraf pels germans Lumière (Lió, 1895).

Alice Guy, directora, guionista i productora va transformar en una gran empresa de producció cinematogràfica el taller de fotografia de León Gaumont. I el 1901 es va traslladar a Nord-Amèrica on va crear la seva pròpia empresa, els Buttes-Chaumont a Fort Lee, on entre 1897 i 1922 va dirigir centenars de pel·lícules.

Va ser pionera en l’ús dels efectes especials, la ciència-ficció fílmica, els càstings interracials, el llenguatge cinematogràfic (plans, il·luminació, attrezzo, muntatge, caracterització…) i fundadora del que més endavant s’ha considerat la professió de productor executiu. 

Ha patit marginació dins la història del cinema pel fet de ser dona, tot i que va lluitar per ser reconeguda internacionalment com a directora, actriu i productora, sovint s’han atribuït les les seves pel·lícules al seu marit, directors de fotografia, o directament ni se l’ha mencionat.

Al llarg d’un miler de pel·lícules, Guy va explorar i conrear tots els gèneresː westerns, comèdies, drames, pel·lícules de ciència-ficció, relat històric, narració fantàstica… La narració cinematogràfica era un terreny verge en aquells moments.

S’interessà pel sexisme i sovint les protagonistes de les seves pel·lícules eren heroïnes femenines actives i aventureres. Al llarg de la seva carrera, va tractar temes feministes amb to de comèdia: Les Résultats du féminisme (1906), La Femme collante (1906) i Madame a des envies (1907), una pel·lícula que protagonitza ella mateixa fent d’una embarassada que intenta satisfer els seus capritxos robant una piruleta a un nen. 

A més de la història de l’Alice Guy, en la part final d’aquest volum podem trobar una sèrie de breus notícies biogràfiques de personatges de la vida de la cineasta com són Gustave Eiffel, Georges Méliès, Buster Keaton o  Charles Chaplin, entre d’altres.  

El llibre, publicat en català per l’editorial Finestres (originalment publicada a Casterman), amb guió de José-Louis Bocquet, dibuix de Catel Muller i traduit del francès per Marta Marfany, dona a conèixer la figura d’aquesta heroïna oblidada dins el món del cinema. Després de la lectura d’aquesta biografia l’Alice Guy, surt a la llum més que mai com a pionera del setè art. 

Recomana: Anabel López