Imatge de la portada del llibre Charlotte
Charlotte

David Foenkinos

Barcelona: Edicions 62, 2017

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Fa poc, a un directe d’Instagram, li preguntaven a l’escriptor Alejandro Palomas per novel·les que recomanaria. Una de les que va citar i va destacar va ser Charlotte. No és una novetat editorial, de fet, es publicà fa 7 anys, el 2015, però no podem estar de recomanar-vos aquesta novel·la de l’escriptor francès David Foenkinos (París, 1974) que ens ha agradat especialment. El vam descobrir amb La delicadeza, una novel·la carregada de sensibilitat. 

En aquesta ocasió Foenkinos es basa en un personatge real i ens mostra la vida de Charlotte Salomon, pintora alemana que va ser assassinada a Auschwitz l’any 1943, quan només tenia 26 anys i estava embarassada.

De 1940 a 1942 Charlotte creà Leben?, oder Theatre? (Vida, o teatre?), una obra autobiogràfica de 1.300 pintures, algunes d’elles amb text. Foenkinos va quedar fascinat per la seva vida en veure una exposició sobre la pintora. 

La vida de la protagonista no és gens fàcil. Els problemes mentals de la branca materna de la família fa que desemboquin en suïcidis i això fa que Charlotte tracti amb la mort des de ben petita. Potser per això es converteix en una jove estranya, misteriosa i silenciosa. 

Crida l’atenció la manera en què està escrita la novel·la, fins a tal punt que visualment pot semblar una obra poètica, amb frases curtes que acaben en punt i a part. Pinzellades de pensaments que li donen velocitat al text i que ens transmeten de forma molt original l’estat anímic de la protagonista.

Podeu consultar una entrevista a l’autor sobre Charlotte clicant aquí.

Recomana: Yolanda Villalón