Imatge de la portada del llibre Primavera silenciosa
Primavera silenciosa

Rachel Carson

Barcelona: Crítica, 2016

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Primavera silenciosa (1962), de la biòloga marina i zoòloga nord-americana Rachel Louise Carson (1907-1964), és un llibre que cal conèixer ja que aborda un dels problemes més greus que va produir el segle XX: la contaminació que pateix la Terra. 

Utilitzant un llenguatge transparent, el rigor propi de la millor anàlisi científica i exemples esfereïdors, Carson va denunciar els efectes nocius que per a la naturalesa tenia l’ocupació massiva de productes químics com els pesticides, el DDT en particular. Es tracta, per tant, d’un llibre de ciència que va més enllà de l’univers científic per endinsar-se en el món turbulent d'”allò social”. 

La seva transcendència va ser tan gran que avui està considerat un dels principals responsables de l’aparició dels moviments ecologistes a favor de la conservació de la natura. De fet, Primavera silenciosa va aconseguir el que pocs textos científics aconsegueixen: il·luminar els nostres coneixements de processos que tenen lloc a la natura i despertar l’interès de la societat tant per la ciència que és necessària per comprendre el que succeeix al nostre planeta, com per la situació present i futura de la vida que hi ha en ell.

Recomana: Marta Duarte