Imatge de la portada del llibre Rabia
Rabia

Stephen King

Barcelona: Martínez Roca, 1987

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Rabia, de l’autor nord-americà  Stephen King (Portland, Maine, 1947), és la primera novel·la d’una sèrie de 7 títols que va escriure amb el pseudònim de Richard Bachman. Es va publicar l’any 1977.

El protagonista de la història és en Charles Decker, un jove estudiant de l’escola secundària de Placerville. Fa poc va agredir amb una clau anglesa al seu professor de química i va prendre com a ostatges els seus companys de classe, després de matar la professora d’àlgebra.

La novel·la es centra en unes hores de neguit i tensió màxima. Tracta un fet tràgic des d’un punt de vista psicològic, doncs el protagonista fa servir els companys com a psicòlegs que comparteixen misèries i secrets en una mena de catarsi final amb una víctima inesperada.

La història és tensa, austera, reflexiva, amb una equilibri entre la trama policial i la dramàtica, que sovint ens fa oblidar que Decker és un assassí, un ésser indesxifrable de qui coneixem des del principi la seva anormalitat.

“Mi padre me ha odiado desde que tengo memoria. Ésta es una afirmación que todo el mundo hace, y sé lo falsa que suena. Suena a mal humor y a auténtica fantasía. (…) En estos tiempos luminosos en que todo el mundo piensa que la psicología es un don divino para la pobre raza humana y su fijación anal, resulta una manera magnífica de liberarse de todos esos sentimientos de culpabilidad. (…) Si dices que tu padre te odiaba cuando eras pequeño, puedes salir y escandalizar al barrio, violar a una chica o quemar el bingo de la esquina y, pese a ello, declararte culpable.”

El llibre es va retirar del mercat a petició de l’autor, degut als casos d’estudiants que havien fet el mateix a les seves escoles: retenir i assassinar companys amb armes de foc. 

En paraules de King: “El llibre no va trencar aquests alumnes i els va convertir en assassins, van trobar alguna cosa en el meu llibre que els va parlar perquè ja estaven trencats. Però vaig trobar el llibre com un accelerador i el vaig fer retirar de la venda.”

Recomana: Esther Lao