Imatge de la portada del llibre El universo Tim Burton
El universo Tim Burton. Viaje ilustrado a la maravillosa fábrica de seres peculiares

Irene Mala

Barcelona: Lunwerg, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

El cineasta Tim Burton és, des dels inicis de la seva carrera en la dècada de 1980, un dels autors més destacats i singulars del cinema recent. Creador d’una obra molt personal i singular, plena d’elements gòtics i mons imaginaris, que ha donat lloc un univers propi. L’obra de Burton està marcada per la mitomania, el reciclatge cultural i una imaginació desbordant. A les seves històries, impactants a nivell visual i caracteritzades, moltes d’elles, per l’humor negre, despunten, per sobre de tot, els éssers estranys i inadaptats.

El seu univers és tan particular i reconeixible que, fins i tot, ha propiciat l’aparició d’un adjectiu propi: burtonià. L’artista ha captivat i segueix captivant molts espectadors i espectadores de diverses generacions, amb les seves històries protagonitzades per rarets, frikis, outsiders. Personatges molt peculiars amb els que, d’una manera o altra, podem connectar. Prova d’això és el seu èxit més recent: la sèrie Miércoles de Netflix.

El llibre que et recomanem ens convida a fer un viatge il·lustrat per aquest “univers” Tim Burton. L’autora és l’artista Irene Mala (Sevilla, 1978) que, amb els seus dibuixos d’esperit cent per cent burtonià, ens transporta a escenaris plens de misteri, poblats per criatures estranyes i fosques. De la mà de les il·lustracions i els textos breus que les acompanyen, repassem la filmografia única d’un cineasta únic, descobrim les seves principals influències i coneixem els i les còmplices que l’han acompanyat al llarg de la seva trajectòria.

Tot i que aquest llibre el trobaràs a la sala infantil, és una proposta que connecta amb lectors i lectores de totes les edats. Pel seu format il·lustrat, però, és una lectura especialment recomanable per a infants i joves, un públic que es pot sentir especialment atret per l’univers burtonià.

Recomanat per: Eva Rosas