El passat mes de novembre, la biblioteca va organitzar la tercera edició del BiblioExtraradi, el cicle d’activitats al voltant de l’extraradi, la ciutat i els seus veïns. Van ser dues setmanes intenses amb una programació farcida, de nou, d’activitats molt diverses: música, cinema, art i molta literatura, visites d’autors i autores… Propostes que van comptar amb una molt bona acollida –més de cinc-cents assistents a les activitats– i la implicació de moltes persones i també d’altres entitats culturals de la ciutat.

Una de les principals novetats d’enguany, va ser la primera edició del concurs de relats breus “Perifèries”. Amb aquesta iniciativa la biblioteca volia promoure la creació literària entorn la temàtica de l’extraradi. El concurs, adreçat a persones majors de setze anys, es va posar en marxa a l’estiu i el termini de presentació dels relats es va allargar fins a mitjans d’octubre. El jurat estava format per l’escriptora Maite Carranza, María Candel –filla de l’escriptor i activista Francesc Candel i col·laboradora en altres edicions del BiblioExtraradi– i dos membres del personal de la biblioteca. Dels vint-i-nou textos presentats, finalment, van ser escollits guanyadors dos relats: Juego de construcción de Maika Carroggio i Pedrissos i jardineres d’Agustí Vilar. El veredicte del jurat es va donar a conèixer el darrer dia del cicle BiblioExtraradi, amb la lectura dels relats guanyadors, que també s’inclouran al Fanzine 3.

El 14 de novembre es va donar el tret de sortida del BiblioExtraradi. La primera setmana, els periodistes van ser els grans protagonistes. Ens va visitar el periodista esportiu Toni Padilla amb qui vam parlar sobre barri i futbol. I també ens van visitar els periodistes Sergi Picazo –director del mitjà digital Crític i veí de Sant Feliu–, Raúl Montilla, Marc Andreu i Montse Santolino, que van participar en un debat al voltant de les diferències socials, educatives i de salut o d’accés a zones verdes que pateixen els habitants de la perifèria barcelonina.

Però, durant els primers dies, va haver-hi molt més. A la Tertúlia d’art, vam poder conversar sobre la Colònia Güell amb Josep Padró, historiador i gran estudiós del patrimoni de la nostra comarca. La Colònia Güell és un conjunt arquitectònic fonamental, tant a nivell artístic, com urbanístic i social, i descobrir-la de la mà d’un gran expert va ser tot un regal.

Per als més joves, es va organitzar un taller de breakdance dinamitzat per Versembrant. A més a més, també vam oferir activitats habituals de la biblioteca, com Barris de…, en la que el nostre company Joan Falcó ens va fer una descoberta molt vivencial de la ciutat japonesa d’Osaka, i unes Lectures en veu alta en les que es van llegir textos diversos sobre extraradi.

En el tram final del cicle, vam rebre la visita de dos grans escriptors: José Ángel Mañas i Luis Goytisolo. El primer va ser el protagonista d’una sessió especial del Club de lectura, en la que es va comentar la seva obra més coneguda: Historias del Kronen (1994). Aprofitant la visita de l’escriptor, Història amb crispetes va dedicar-ne la sessió mensual a la pel·lícula de 1995 basada en la seva novel·la i dirigida per Montxo Armendáriz. José Luis Subías i Xesco Montañez ens van oferir la seva particular visió d’aquest mític títol, retrat d’una joventut rebel sense causa.

Un dels objectius del BiblioExtraradi és donar a conèixer figures importants que han escrit o treballat sobre el tema de l’extraradi. Enguany ha estat un privilegi comptar amb Luis Goytisolo, germà petit d’una gran nissaga d’escriptors. Amb ell, vam poder parlar de la que va ser seva primera novel·la, Las afueras (1958), inscrita en el realisme social i una de les obres més destacades de la narrativa en llengua castellana del segle vint.

L’educador social David Vázquez va presentar el seu llibre La mirada horizontal, que convida a la reflexió al voltant de l’exclusió social, a partir de diferents retrats de persones que viuen al carrer. Una realitat sovint silenciada i invisibilitzada, però present a la majoria de ciutats metropolitanes.

Un any més, el BiblioExtraradi va sortir de la biblioteca per conquerir altres espais culturals de la ciutat. Al CineBaix es va fer un cinefòrum amb la pel·lícula Libélulas. Dirigit pel debutant Luc Knowles, el film és un retrat generacional sobre la joventut sense esperança ambientat a l’extraradi de Madrid. En el debat posterior, Arnau Funes, cap de l’equip sociocomunitari del barri de Sant Cosme del Prat, ens va acostar a la difícil realitat de molts barris de les perifèries de les ciutats.

Per la seva banda, la sala Els Pagesos va acollir una doble proposta: un col·loqui al voltant de les llibreries de perifèria organitzat per La Mordida Literària i un concert de la banda baixllobregatina de música alternativa Flamaradas.

El cicle es va tancar, a la biblioteca, amb la lectura dels relats guanyadors del primer concurs de relats breus “Perifèries”, a càrrec d’Arturo Clemente i Anabel López, i el concert semiacústic de Clash City Rockers, banda tribut dels mítics The Clash, formada per músics santfeliuencs.

A més d’aquestes activitats, durant el BiblioExtraradi vam comptar amb diverses exposicions de llibres i música, el Racó de l’artista amb les il·lustracions de Martí Viladomat i un photocall, per on han passat moltes persones… El cicle ha tingut, a més, una forta presència a les xarxes socials de la biblioteca i altres mitjans locals. Tot plegat ha contribuït a fer d’aquesta tercera edició un èxit, que consolida BiblioExtraradi com a gran aposta cultural de la biblioteca.

Et deixem una galeria d’imatges amb alguns dels moments viscuts i dues infografies amb les dades d’aquesta edició.