El dimarts 13 de desembre, a les 19 h, et proposem una xerrada amb del metge i historiador José Luis Bóveda Treviño.

El març del 2020 el món clarejava amb una de les pitjors amenaces que mai es podia recordar i que es cobraria entre sis i deu milions de vides. Certament que altres epidèmies han aparegut en temps recents (Sida, Malaltia de les vaques boges, SARS, etc.) però sempre havien mantingut una extensió de caràcter local. No hi havia memòria de res semblant al que estàvem vivint, i s’oblidava que feia només cent anys el món ja havia patit un malson similar, la terrible epidèmia de grip de 1918, l’anomenada Grip Espanyola, que havia ocasionat entre 25 i 50  milions de morts.

Entre tots dos episodis sorprèn constatar les grans similituds que han tingut lloc. Els errors i certes conductes impròpies s’han repetit malgrat els cent anys que han transcorregut: les lluites caïnites que hem pogut observar ara a la classe política que anteposaven el seu rèdit personal o del partit abans que el bé de la població, també van tenir lloc en aquell temps; els negacionistes de l’epidèmia i de les vacunes d’ara també van tenir la seva representació particular el 1918; les pors i certes actituds de la població van ser les mateixes aleshores que ara; i els que van aprofitar el moment per enriquir-se a costa de la salut i del patiment de la societat també va ser comú en les dues epidèmies.

En aquesta conferència veurem les similituds aparegudes en ambdues pandèmies què, malgrat la seva distància en el temps, fan veure que davant d’una situació dramàtica el comportament social sembla cridat a repetir-se, tant en positiu com en negatiu. Potser és inevitable, com una cosa pròpia de l’essència humana.

No et perdis aquesta interessant xerrada sobre pandèmies.

L’activitat és farà a la sala Joana Raspall de la biblioteca i està oberta a tothom.

Informació
  • Data: dimarts 13 de desembre, a les 19 h
  • Lloc: Sala Joana Raspall (Planta 0)
  • Entrada lliure