Imatge de la portada de la revista Sàpiens
Sàpiens

Número 247, octubre 2022

Barcelona: Abacus Cooperativa

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Avui recomanem una revista, bé, més que una revista, un article: “Homenatge a Paco Candel. La veu dels altres catalans”, pàgines 34-47 del número 247 de la Sàpiens.

Sàpiens és una publicació de divulgació història en llengua catalana amb una periodicitat mensual. L’octubre de 2022 la revista ha publicat un extens reportatge, a més de dedicar-li la portada, sobre la figura de l’autor i activista social Paco Candel amb motiu del quinzè aniversari de la seva mort.

Paco Candel ha estat un dels grans que ha donat visibilitat a les onades migratòries de la segona meitat del segle XX. L’autor, amb publicacions com Els altres catalans, va dignificar barris suburbials que havien nascut d’aquella immigració, va retratar com ningú la realitat dels nouvinguts i va apostar per la idea de “Catalunya, un sol poble”.

El barri que inspirà la majoria de la seva producció literària va ser Can Tunis. I en un dels seus murs, concretament en el carrer de la Muga de Barcelona, on ell havia viscut, Roc Blackblock ha fet un mural amb la seva imatge el passat juliol. La revista ens presenta el “making of” en imatges d’aquest grafit, a més d’una entrevista al muralista que ha elaborat aquest homenatge pictòric.

L’article repassa la vida i obra de Candel amb molt material gràfic –fins i tot podem veure la seva Olivetti, amb la qual escrivia set o vuit articles a la setmana– i apartats que comenten aspectes de Candel a càrrec de figures com el poeta i lingüista Carles Duarte, l’historiador Jaume Sobrequés, el president de la Fundació Paco Candel, Salvador Cardús o Maria, la filla de Paco.

Des de la biblioteca Montserrat Roig, estem feliços amb la iniciativa de Sàpiens. Perquè organitzem el cicle BiblioEXTRARADI –enguany s’ha fet la tercera edició-, unes jornades sobre la perifèria i els barris; perquè Maria Candel ha participat activament en aquest projecte des del principi; perquè Sàpiens una vegada més, no decep; i, perquè un home de barri com Candel ho mereix. Què gran en Paco!

Recomana: Anabel López