Imatge de la portada del llibre El historiador en el estadio
El historiador en el estadio. Un ensayo sobre la geopolítica del fútbol

Toni Padilla

Barcelona: Angle, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Et recomanem aquest llibre del periodista i historiador Toni Padilla (Sabadell, 1977), que ens visita avui, en el marc del cicle BiblioExtraradi. Padilla ha treballat en diversos mitjans de comunicació, com a periodista esportiu. Des dels seus anys d’universitat li ha agradat fer servir el futbol per explicar la història, o a la inversa, o com diu “a vegades, la història permet entendre què passa al món del futbol, mentre que d’altres, un partit de futbol ens serveix per entendre la societat”.

En aquest llibre, Padilla uneix les seves dues grans passions: el futbol i la història. El historiador en el estadio ens proposa un viatge per la història del futbol professional, des dels seus orígens –al Regne Unit, a finals del segle XIX–, fins a l’actualitat, a través de les històries de quaranta clubs d’arreu del món. 

El llibre està escrit en primera persona, a partir de les experiències de l’autor viatjant als diferents països d’on són originaris els clubs dels que parla. Utilitza un estil amè i profusament documentat, que va enriquint amb un bon grapat d’anècdotes, curiositats, testimonis personals i documentals.

És un llibre que farà les delícies dels amants del futbol. Però, no només va de futbol, ja que també hi ha espai per a la reflexió al voltant de la història mundial recent: conflictes polítics i socials, descolonització, guerres, religió, dictadures, conflictes ètnics, revolucions, economia, delinqüència, gènere… De tot això, també parla el llibre.

I també de ciutats. No volem acabar aquesta recomanació sense fer una menció especial als capítols dedicats a clubs que, d’una manera o altra, estan més intrínsecament vinculats a l’esdevenir de les seves ciutats. El Júpiter de Barcelona, l’East Bengal de Calcuta (Índia), Al Wehdat Sport Club d’Amman (Jordania), el Derry City de Londonderry (Irlanda del Nord), l’Anorthosis de Famagusta (Xipre), l’Orlando Pirates de Soweto (Sudàfrica), el FK Qarabag d’Agdam (Azerbaidjan), l’Astanà (Kazakhstan) i el Velež de Mostar (Bòsnia), són clubs i ciutats que s’expliquen mútuament.

Toni Padilla visita la biblioteca aquesta tarda per parlar sobre futbol i barri, en el marc del cicle BiblioExtraradi. Per a més informació, consulta el programa de BiblioExtraradi 2022.

Recomana: Eva Rosas