
Colònia Güell: indústria, arquitectura i societat
Josep Padró; fotografies de Lluís Casas i Coll
Barcelona: Angle, 2002
→ Veure disponibilitat al catàleg Aladí
La construcció de la Colònia Güell va canviar la vida de moltes famílies de Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts, a més d’acollir un bon nombre d’immigrants d’altres comarques. Ha estat un referent en la història econòmica de Catalunya i, si tot això fos poca cosa, a més, Gaudí i els modernistes feren una arquitectura d’indubtable interès en aquesta colònia fabril d’Eusebi Güell, qui ja havia encarregat altres obres a l’arquitecte.
En aquesta monografia sobre la colònia tèxtil del Baix Llobregat, hi ha un gran treball gràfic, amb unes dues-centes il·lustracions i fotografies de Lluís Casals i Coll.
L’autor ens ofereix una àmplia informació sobre la colònia des dels punts de vista arquitectònic, industrial i social. Josep Padró i Margó és fill de la Colònia Güell, ha estudiat la història d’aquest nucli urbà i ha publicat treballs de recerca sobre els seus orígens, la col·lectivització feta durant la Guerra Civil, el franquisme i l’Ateneu Unió. Ha estat vinculat al moviment cultural i veïnal de Santa Coloma de Cervelló i ha format part de la junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
Tot plegat fa que el llibre publicat a l’editorial Angle el 2002 sigui essencial per a conèixer aquest patrimoni baixllobregatí.
Recomana: Anabel López
El dimarts 15 de novembre, a les 19 h, la biblioteca oferirà una Tertúlia d’art sobre la Colònia Güell, que comptarà amb la presència de Josep Padró. Per a més informació, consulta el programa de BiblioExtraradi 2022.