Jose Ángel Mañas (Madrid, 1971) és un escriptor que pertany a la generació de novel·listes neorealistes de la dècada dels 1990, al costat d’altres noms com Lucía Etxebarria o Ray Loriga.

La seva publicació més popular és Historias del Kronen, finalista del Premi Nadal de 1994. Es va convertir en una novel·la de culte, sobretot, després que Montxo Armendáriz la portés al cinema. Posteriorment va publicar tres novel·les de temàtica similar: Mensaka (1995), Ciudad rayada (1998) i La pella (2008) que, amb Historias del Kronen, formen la “Tetralogía Kronen”.

Soy un escritor frustrado, (1996) també és un llibre important de la seva primera etapa. Descriu el seu propi procés de composició i reflexiona sobre les alegries i misèries de l’èxit, que Mañas va experimentar en primera persona.

Una altra obra sobre literatura és Caso Karen, amb la qual l’autor arremet impietosament contra el mercat contemporani de la literatura i les seves institucions: autors, agents, editorials, premis i congressos.

La seva primera incursió en la novel·la de gènere històric va ser El secreto del oráculo, de 2007, amb Alexandre el Gran com a protagonista. Va ser seleccionada entre les cinc obres del premi Espartaco a la millor novel·la històrica.

Com a obra de no ficció, destaca el quadern d’aforismes Un alma en incandescencia (2008).

També publica des d’octubre de 2015, al diari El Español.

La última juerga, guanyadora del LI premi Ateneo de Sevilla 2019, reapareix, per primera vegada en vint-i-cinc anys, Carlos, el cèlebre protagonista de Historias del Kronen

Twitter: @joseamanas

Facebook: José Ángel Mañas Hernández

José Ángel Mañas ens visitarà el dimecres 23 de novembre, per parlar-nos de la icònica Historias del Kronen.