Toni Padilla (Sabadell, 1977) és periodista esportiu i, des de 2010, cap de la secció d’esports del diari Ara. Col·labora en diversos mitjans de comunicació i és fundador i membre del consell editorial de la revista sobre futbol Panenka.
Va iniciar-se en el periodisme esportiu a l’emissora local Matadepera Ràdio, on transmetia partits del CE Sabadell amb Carles Fité. Més tard fou redactor d’esports al diari El 9 Nou (Vallès Occidental). Formà part, al 2001, de l’equip fundacional de la nova Ràdio Sabadell, on va treballar durant sis mesos participant en les retransmissions dels partits del Sabadell i presentant un informatiu els caps de setmana.
Va estudiar Història a la Universitat Autònoma de Barcelona i, després de deixar Ràdio Sabadell (2002), va formar part de l’equip fundador d’El 9 Esportiu. Primer va treballar a la secció de poliesportiu, després a la de futbol i, finalment, com a subcap de la informació del FC Barcelona i cap de la secció de futbol.
Com a curiositat, un text seu va ser escollit per a la prova de comentari de text a la prova de la selectivitat de l’any 2006.
Va ser el responsable del programa Bon cop de cap de Vilaweb TV i d’un programa d’estiu a Barça TV, el 2010. A l’octubre de 2010, s’incorporà com a cap d’Esports al diari Ara. En aquest mitjà també ha publicat reportatges en altres seccions, molts d’ells dedicats a recuperar la memòria de figures històriques poc conegudes.
Durant sis anys va ser subdirector del programa Marcador Internacional, de Ràdio Marca, presentat per Àxel Torres. Aquest programa va ser la llavor del projecte de periodisme Marcadorint.com, del qual Padilla fou fundador.
Des de 2009 col·labora amb Gol Televisión com a comentarista de partits de futbol internacionals. Amb el naixement de la televisió Bein Sports, va passar a comentar partits de la lligues espanyola i italiana, alhora que formava part de l’equip de tertulians. Padilla també és tertulià de RAC1 i col·labora amb La transmissió d’en Puyal de Catalunya Ràdio. Col·labora amb mitjans internacionals com la cadena japonesa J Sports, on és el corresponsal de la Lliga.
En paral·lel a la seva carrera com a periodista esportiu, també escriu textos històrics al portal Fot-li Pou i ha publicat diversos llibres: Brasil 50. Retratos del Mundial del Maracanazo (2014), Atlas de una pasión esférica (2017), Atlas de los sueños olímpicos (2020), El historiador en el estadio. Un ensayo sobre la geopolítica del fútbol (2021).
Especialista en unir la informació esportiva amb la política i la història, ha cobert tres Mundials, una Copa Amèrica i diferents finals de la Lliga de Campions o l’Europa League.
El 2014 va començar a donar classes a la Fundació Blanquerna dins del Màster en Comunicació Esportiva.
Twitter: @toni_padilla
Instagram: @tonipadillam
Toni Padilla ens visitarà el dimecres 16 de novembre, per conversar sobre barri i futbol.