Fins al 31 d’octubre, vine a veure l’exposició d’escultures de l’artista santfeliuenc Joaquim Hernández Pellisa. Pots veure algunes de les seves peces al Racó de l’artista i també en diversos punts de la biblioteca.

Aragonès de naixement i santfeliuenc d’adopció Joaquim Hernández Pellisa, realitzà estudis d’escultura a l’Escola Massana de Barcelona. És un artista vinculat des de fa molts anys a la nostra ciutat, on ha estat conegut primer per la seva feina com a docent. Gairebé tres generacions de santfeliuencs i santfeliuenques han après amb ell els misteris de la perspectiva, la barreja de colors o com es fa un pentàgon amb compàs i Rotring sense embrutar la làmina. Paral·lelament a la seva tasca com a professor de plàstica durant més de trenta anys, amb la seva honesta humilitat i la constància en la feina com a principals directrius, s’ha construït una trajectòria dintre de l’escultura contemporània catalana, com ho demostren les més de 100 exposicions i els premis que ha obtingut, alguns com el Gran Premi Internacional d’Escultura d’Aquitània o el Primer Premi d’Escultura Figurativa de Barcelona. És membre del cercle de Belles Arts de Sant Feliu de Llobregat i té taller en la localitat.

La figura humana com a expressió de la bellesa és el seu assumpte principal. En especial la dona, la figura femenina i les seves corbes són les protagonistes de la seva producció. Fa el tractament de les formes anatòmiques amb una tècnica excel·lent. Esculpeix actituds, postures, gestos quotidians i sensuals del gènere femení. Representant la pell nua evoca a alguns grans escultors catalans de finals del segle XIX. L’artista cerca volums i defineix espais amb figuració objectiva que fan ressaltar l’anatomia. Les formes que crea són suaus i netes, no cerquen l’engany sinó més aviat la simplicitat d’aquelles coses que en realitat són complicades. Ens mostra l’instant, aquella postura exacta que representa més del que sembla a cop d’ull, un moment precís que el lliga amb escultors com Rodin. Tot i que, si preguntes al Joaquim, et dirà que el seu referent directe dins el món de l’escultura és el seu paisà Pablo Gargallo.

Té treballs amb materials diversos com el bronze, el fang refractari, el marbre, la fusta, la terracota, la fusta i la pedra. Amb tots ells cerca l’encant i la delicadesa del gest.

Les seves peces són el resultat d’una feina prèvia, amb un estudi del dibuix, l’escala i la proporció que li donen un aire clàssic, subtil i de permanència que defineix el seu estil personal.

Tot un luxe comptar amb un escultor com aquest a Sant Feliu i encara més, poder gaudir-lo a la biblioteca Montserrat Roig durant aquest mes.