Imatge de la portada del còmic Jacob, el treballador de la nit
Jacob, el treballador de la nit

Matz (guió) i Léonard Chemineau (dibuix i color)

Sant Cugat del Vallès: Pol·len Edicions, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La història de l’anarquista francès Alexandre Marius Jacob s’ha convertit en un còmic de la mà de Matz i el dibuix de Léonard Chemineau. La vida de Jacob va ha arribat a ser font d’inspiració del personatge de ficció Arsène Lupin. 

El 1905 va tenir lloc a l’audiència d’Amiens (França) el procés contra “Els treballadors de la nit”, detinguts després de tres anys amb més de 150 robatoris a domicilis, hotels, castells i esglésies.

La banda que Alexandre Jacob va formar amb la seva companya Rose Roux, la seva mare Marie Berthou, i alguns altres camarades es proposava practicar el robatori de manera científica, per atacar el món dels poderosos com a pertorbació social.

L’audiència d’Amiens els va condemnar a molts anys de presó i, a Jacob, a treballs forçats de vida. Va ser deportat al penal de la Guaiana francesa, des de 1906 fins a finals de 1925, temps en què va intentar una vintena d’evasions, i passa anys en cel·les de càstig.

El còmic ha aconseguit, entre d’altres, el Premi Lycéen Social BD 2019 i el Premi Quais du Polar BD 2019.

Publicat al nostre país en català per Pol·len Edicions. També hi ha les edicions de l’editorial Txalaparta, que ha publicat el còmic en eusquera: Jacob. Gaueko langilea, i castellà: Jacob. El trabajador de la noche.

Recomana: Joan Falcó