Imatge de la portada del llibre Los ingratos
Los ingratos

Pedro Simón

Barcelona: Espasa, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

A la ràdio escolto que la novel·la Los ingratos, del periodista i escriptor Pedro Simón (1971), ha estat l’obra guanyadora del Premio Primavera de Novela 2021. La crítica que feien en aquell moment era interessant i mesos després, quan el llibre ja havia passat per les mans de diferents usuaris de la biblioteca, em vaig decidir a llegir-lo. Ara us el recomano especialment, per la seva escriptura magnífica i per la seva intensitat, que per moments et sacseja i t’arriba al cor. 

La trama principal té lloc l’any 1975 a un petit poble d’Extremadura que ja comença a formar part de l’anomenada España vaciada. És la història d’una mestra rural que viatja pels pobles amb la seva família i que està gairebé condemnada a acabar a la ciutat com a forma d’ascens social. Al poble pren protagonisme en David, el fill petit. Serà cabdal el vincle que estableix amb l’Emérita, una cuidadora sorda, noble i semianalfabeta que canviarà la vida del nen per sempre. A ella la relació amb l’infant li permetrà donar quelcom que pensava que ja havia perdut per sempre en el record d’un passat trist i molt dur. 

És un viatge del camp a la ciutat sense mirar enrera, una manera d’explicar la pèrdua de la innocència quan ens fem grans. També és un viatge iniciàtic, un creixement. I l’expressió d’una ingratitud, un deute pendent amb la nostra gent gran. I una lliçó: no esperem que les persones morin per venerar-les. La novel·la esdevé una forma de dir-li a la gent que l’estimes. 

“Ella nos besaba uno a uno. Pero a mí, me dejaba para el final. Como se hace con el currusco de pan o con las patatas fritas, que te lo dejas para lo último así irte con el regustillo”

(pàg. 76)

Si vols conèixer millor l’autor, trobaràs una entrevista a Youtube on respon a preguntes com ara: Qui és Pedro Simón?, què és per a tu la lectura?, com defineixes la felicitat?, quins tres valors són fonamentals per a Pedro Simón?, de què et penedeixes?, què t’agradaria fer i no t’atreveixes a fer? o què li diries a algú perquè llegís Los ingratos?

Recomana: Yolanda Villalón