Aquest mes, les Tertúlies de ciència ens proposen aproximar-nos a la figura d’un destacat científic i explorador del segle XIX: El botànic Joan Isern (1821-1866) i la Comisión Científica del Pacífico. La xerrada anirà a càrrec del biòleg i escriptor Josep Cuello Subirana.

L’activitat es farà dimecres 4 de maig, a les 19 h, a la Sala Joana Raspall de la biblioteca i està oberta a tothom.


Imatge de Joan Isern
Retrat de Joan Isern

Joan Isern, nascut a Setcases (Ripollès), va rebre les primeres lliçons de botànica de la mà dels naturalistes estrangers que durant els estius anaven a herboritzar als Pirineus.

Va estudiar a l’Escola de la Llotja i a la Universitat de Barcelona i va exercir de col·lector del Jardí Botànic de Madrid.

A principis de la dècada de 1860, el govern va enviar una missió militar de tints neocolonials al Pacífic, afegint-hi una comissió científica integrada per vuit naturalistes, entre els quals hi havia Joan Isern, l’únic botànic. Un cop a Amèrica, els científics van dur a terme la missió que els havia estat encomanada amb la dificultat afegida de la la supeditació als objectius militars. Fins que, a mitjans de 1864, en un ambient cada cop més bèl·lic, van ser obligats a desembarcar i convidats a tornar a Espanya.

Isern i tres dels seus companys van decidir seguir les exploracions i emprendre el que denominaren el Gran Viatge: la travessa integral de l’Amèrica Amazònica per estudiar-ne la natura. De Guayaquil a Pernambuco, en un itinerari heroic de més d’un any de durada a través dels Andes i les selves humides, sovint sense camins i valent-se de rais i balses fins arribar als grans rius navegables.

Informació
  • Data: dimecres 4 de maig, a les 19 h
  • Lloc: Sala Joana Raspall (Planta 0)
  • Entrada lliure