Aquesta vegada no faré la recomanació d’un sol llibre, sinó de set, un número místic per a molts cultes i tradicions. Des de la nostra biblioteca proposem set títols amb un tema en comú: l’aportació femenina a l’art, sens dubte un assumpte molt adequat per al mes de març, quan se celebra el Dia Internacional de les Dones. Dona i cultura, una molt bona barreja.

Imatge de la portada del llibre Arte se escribe con M de mujer

Arte se escribe con M de mujer

Erika Bornay

Barcelona: Sd Ediciones, 2009

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

L’autora ens explica amb tres capítols les dificultats i lluites de la dona en un món artístic ple de valors estètics masculins: des de la visió de la dona creada, com a creadora o un apartat divers titulat “Libres y seductoras”.

Imatge de la portada del llibre Las hijas de Lilith

Las Hijas de Lilith

Erika Bornay

Madrid: Cátedra, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Un bonic i divulgatiu assaig per entendre la iconografia femenina en la història de l’art. Especialment a partir de la seva faceta de femme fatale que es va desenvolupar a partir del segle XIX.

Imatge de la portada del llibre Mujeres artistas

Mujeres artistas

Flavia Frigeri

Barcelona: Blume, 2019

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Frigeri explora la vida i obra de més de cinquanta artistes femenines des del segle XV fins a l’actualitat. Un llibre de butxaca on pots trobar informació breu sobre artistes com Lavinia Fontana, Mary Cassat o Marina Abramovic.

Imatge de la portada del llibre Amazonas con pincel: vida y obra de las grandes artistas del siglo XVI al siglo XXI

Amazonas con pincel: vida y obra de las grandes artistas del siglo XVI al siglo XXI

Victòria Combalia

Barcelona: Destino, 2006

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Manual per a conèixer a dones artistes des del segle XVI al XXI. En molts casos es tracta de vides de novel·la plenes de marginació, oblit i la lluita d’aquestes pioneres que Combalia qualifica d'”amazonas con pincel”.

Imatge de la portada del llibre Amazonas con pincel

Amazonas con pincel

Victòria Combalia

Barcelona: SD Edicions, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La crítica, assessora d’art i comissària d’exposicions Victòria Combalia, proposa una versió corregida i augmentada del títol anterior, amb la mateixa intenció de treure a la llum les dificultats de ser dona i artista a la vegada.

Imatge de la portada del llibre Grandes mujeres artistas

Grandes mujeres artistas

Londres: Phaidon Press, 2019

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Primera edició en espanyol d’aquest llibre enciclopèdic i de format gran on pots trobar ordenades alfabèticament moltes artistes femenines.

Imatge de la portada del llibre Historia del arte con nombre de mujer

Historia del arte con nombre de mujer

Manuel Jesús Roldán Salgueiro

Sevilla: El Paseo, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Una història de l’art a través de les dones, des de les sis artistes que va recopilar Plini a l’Antiguitat, passant per l’Edat Mitjana amb miniaturistes com Guda o Ende, les pintores del Renaixement com Sofonisba Anguissola, el Barroc (Luisa Roldán, escultora), segle XVIII (Vigée Lebrun) i el XIX (Berthe Morisot o Camile Claudel), el XX (Maria Blanchard o Georgia O’Keeffe), entre moltes altres. Amb una bona bibliografia bàsica i webs i blogs recomanats.

Recomana: Anabel López