Portada de la novel·la El año del búfaloEl año del búfalo

Javier Pérez Andújar

Barcelona: Anagrama, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

Javier Pérez Andújar és autor de Los príncipes valientes, Paseos con mi madre, Catalanes todos o La noche fenomenal, a més d’altres títols, que l’han fet acreditar-se com un escriptor amb una visió particular, gens convencional. En moltes ocasions el seu lloc de procedència, l’extraradi barceloní, es cola en els seus escrits fins a esdevenir un protagonista més de la història.

Pérez Andújar ha estat guardonat amb el Premi Herralde de Novel·la 2021, un premi que es convoca des de 1983 amb la finalitat de promoure la nova narrativa espanyola i llatinoamericana. El año del Búfalo és una novel·la sobre un escriptor finlandès enamorat d’Espanya que escriu sobre un grup de personatges peculiars i variats com quatre artistes tancats en un garatge, l’exdirectora d’un cineclub de Santa Coloma de Gramenet, un buròcrata… 

A més d’aquestes persones, també hi apareixen elements onírics com les psicofonies d’algunes figures històriques de caire rebel, idealista, o bé, dictadors o líders revolucionaris. A més d’una estranya criatura que un bon dia apareix en el garatge on s’han tancat quatre artistes que han perdut els seus somnis i els proposa un pacte d’allò més sinistre.

El títol del llibre ve per l’any xinès del Búfal, el 1973, però en el text també es tracten anys anteriors i posteriors com 1961 o 1985. És un joc amb tres narracions des del punt de vista dels artistes, l’escriptor i el traductor.

Hi conviuen personatges de ficció amb altres reals del món de les arts plàstiques, com Joseph Beuys; escèniques, com José Luis López Vázquez; de la televisió, com Bing Crosby o, alguns que ni tan sols són persones, però sí guarneixen el nostre entorn,  com el Cola Cao o els Conguitos.

Un text ple d’emoció, humor (fins i tot de vegades et fa esclatar una riallada) i amb un univers molt poètic. Un llibre propi d’un autor com Javier Pérez Andújar que, des dels seus ulls blaus observa el món com l’home del renaixement, des d’una cultura total on es barregen elements de la cultura popular amb un vast coneixement de la literatura universal.

Amb tots aquests element es va filant una novel·la molt especial. Podem assegurar al lector que es deixi seduir per ella que és una molt bona opció per fugir de la realitat grisa que ens envolta. Pérez Andújar està dotat d’un fi sentit de l’humor inteligent molt recomenable.

Recomana: Anabel López