Imatge de la portada de la novel·la Res no s'oposa a la nitRes no s’oposa a la nit

Delphine de Vigan

Barcelona: Edicions 62, 2012

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio (en castellà)

Res no s’oposa a la nit (2011) va ser la novel·la més premiada a França amb un total de cinc guardons. És una obra autobiogràfica centrada en la història de la mare de l’autora.

Després de trobar-se el cos sense vida de la seva  mare, Delphine reconstrueix la vida de la desapareguda, sobre el que sobrevolen les ombres de l’incest, la drogoaddicció, l’aïllament i el trastorn bipolar.

L’escriptora posa sobre la taula la qüestió de la veritat narrativa a l’hora de reconstruir la història de Lucile, la seva mare. Són moltes les versions d’una mateixa història i narrar implica escollir una de les versions i una manera d’explicar-la. Conclou que la veritat absoluta (ideal i teòrica) és inabastable i ens hem de conformar amb una inconsistent gamma de grisos.

Aquesta obra resulta molt recomanable per la seva subtilesa, per l’equilibri i pel curós retrat del trastorn bipolar, entre altres coses.

Recomana: Mónica Lozano