Ara que s’acaba l’any, volem compartir la crònica d’un dels esdeveniments més destacats viscuts a la biblioteca durant el 2021: la segona edició del BiblioEXTRARADI.

Al llarg del 2021 la biblioteca ha anat recuperant el pols de les activitats culturals. En aquest procés de recuperació pospandèmia, del 15 al 30 de novembre, la biblioteca va organitzar la segona edició del BiblioEXTRARADI, un cicle de propostes culturals al voltant del concepte d’extraradi, perifèria, barri, ciutat… La primera edició s’havia celebrat al juny de 2019 i, ara el BiblioEXTRARADI, tornava amb un canvi de data –novembre– i la incògnita de consolidar el projecte enmig d’una situació complexa.

En la programació d’aquesta segona edició, el protagonisme va recaure en els autors i autores d’extraradi, que ens van acompanyar al llarg de gairebé una vintena d’activitats programades. La resposta del públic va ser bona i més de 650 persones van gaudir d’alguna d’aquestes propostes. Tot un èxit tenint en compte la incertesa del moment.

El tret de sortida va anar a càrrec del nostre company de la biblioteca, Joan Falcó, protagonista de la xerrada Barris de… Singapur, la ciutat-estat que creix al mar. Va oferir una presentació àgil i molt ben documentada, amb un munt de detalls i curiositats d’aquesta urbs asiàtica.

Durant la primera setmana, ens va visitar l’històric polític i escriptor Ignasi Riera. La periodista Sònia Perelló va ser l’encarregada de dinamitzar l’activitat, amb una entrevista incisiva a un personatge compromès amb el seu entorn. Vam poder reviure un munt de vivències i anècdotes de la seva dilatada trajectòria, vinculada durant molts anys al Baix Llobregat.

El públic més jove també va tenir el seu espai. L’entitat Versembrant ens va oferir un Taller de rimes, amb el que vam poder fer un tastet de poesia urbana.

L’art urbà va conquerir el Racó de l’artista i l’Aparador de la biblioteca, amb els grafits de Shame i Pulpos.

Amb el músic santfeliuenc David Rodríguez tancàvem una primera setmana intensa. Rodríguez, acompanyat de la seva guitarra, va omplir la biblioteca de cançons ambientades a Sant Feliu i barris d’altres ciutats, com Barcelona o Madrid.

Encara quedaven dies plens d’activitats i visites d’autors i autores, com les de la jove periodista barcelonina Anna Pacheco, que va presentar la seva primera novel·la Listas, guapas, limpias. El públic agosarat que es va acostar a la biblioteca en aquella tarda plujosa, va poder parlar amb ella de feminisme i, com no, de la seva polèmica intervenció a Operación Triunfo.

L’escriptor santboienc Kiko Amat, que ja ens havia visitat en la primera edició del BiblioEXTRARADI, va tornar per protagonitzar amb Valentín Roma, una conversa al voltant de la seva darrera novel·la Revancha. Una obra plena de violència, argot i una visió gens amable dels llocs on transcorre l’acció, alguns molt reconeixibles i propers, com la fàbrica Sanson.

També ens van visitar l’antropòleg Manuel Delgado i Maria Candel, filla del gran Paco Candel, que van parlar de política, sociologia, antropologia, història i reivindicacions obreres, en una interessant i polèmica conversa entorn els barris.

La biblioteca i La Mordida van organitzar el debat Publicar des de la perifèria, que va comptar amb la participació de representants de les editorials LaBreu (Cornellà) i Hurtado & Ortega (l’Hospitalet), que van explicar la seva tasca artesanal i “de formigueta”.

Enguany el BiblioEXTRARADI també va sortir de la biblioteca. La sala 2 del CineBaix es va omplir per acollir la projecció de la pel·lícula Chavalas i un cinefòrum, que va comptar amb la presència de la guionista Marina Rodríguez Colás. Chavalas és una de pel·lícules sorpreses de l’any, un homenatge de les germanes Carol i Marina Rodríguez Colás –directora i guionista– als seus orígens, al barri de Sant Ildefons de Cornellà.

Durant aquelles setmanes, el concurs Sorpreses als barris, a l’instagram @bibliosantfeliu, ens convidava a descobrir diferents racons dels barris de la ciutat.

El programa d’activitats, però, també va incloure activitats habituals de la biblioteca, que van tenir una sessió especial dedicada al BiblioEXTRARADI. Com les Tertúlies d’art, que van tractar el tema de les dones treballadores de la indústria tèxtil, a partir de dues pintures molt diferents, com La petita teixidora de Joan Planella i Treballadores tèxtils d’Aleksandr Deineka.

A les Lectures en veu alta es va fer una lectura col·lectiva del conte de Carlos Peramo Julieta y Romeo, ambientat a Sant Feliu, que va comptar amb la presència de l’escriptor santfeliuenc.

Història amb crispetes va fer un repàs a pel·lícules que han parlat dels barris i va comptar amb la participació de la directora de Chavalas, Marina Rodríguez Colás. La jove directora va compartir amb els assistents l’emoció per les nominacions als premis Goya de la seva pel·lícula, que s’havien conegut tot just unes hores abans.

El taller Escriure en català va comptar amb la presència de l’escriptora Núria Cadenes, que va protagonitzar una tarda entranyable i distesa parlant de la seva trajectòria i la seva novel·la Secundaris, ambientada al Turó de la Peira, tot just després dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

El Club de lectura també va comptar amb la presència d’una escriptora destacada, com Najat El Hachmi. L’escriptora, propera i feminista, va parlar clar sobre què representa ser dona, de barri i procedent d’una altra cultura, a partir de la seva darrera novel·la, Dilluns ens estimaran, i altres títols anteriors.

Les activitats infantils l’Hora del conte i Minimúsics també van fer una sessió especial amb motiu del BiblioEXTRARADI. A l’Hora del conte, Moi Aznar va explicar una adaptació del conte Sopa de pedres, on la solidaritat entre veïns és la protagonista. Mentre que, l’Albada Blay va portar a la sessió de Minimúsics els sons dels bombers i altres oficis que omplen de sonoritat els barris de les ciutats.

A banda de les activitats, durant quinze dies, la biblioteca va respirar BiblioEXTRARADI per tots els costats, amb exposicions de fons, guies de lectura, photocall i nombroses publicacions a les xarxes socials i a altres mitjans de comunicació. Tot plegat contribuint a consolidar el projecte BiblioEXTRARADI, del que esperem poder celebrar moltes edicions més.

Et deixem una galeria d’imatges amb alguns dels moments viscuts i durant el BiblioEXTRADI i dues infografies amb les xifres d’aquesta segona edició.