Imatge de la portada del llibre Què és en realitat el feixisme?Què és en realitat el feixisme?

Kalle Johansson, amb Lena Berggren

Barcelona: Takatuka, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

 

“Com a historiadora sempre he considerat que la Història és una eina per entendre el present.”

Lena Berggren

Avui en dia emprem sovint la paraula “feixisme”. Però, sabem què significa? La fem servir de manera correcta? Coneixem les idees que hi ha darrera del feixisme?

Què és en realitat el feixisme? és un còmic informatiu que pretén donar a conèixer els orígens del feixisme i aportar idees al debat entorn el neofeixisme i els populismes que promouen el racisme i l’exclusió social. Corrents de pensament que, en els darrers anys, s’han estès per molts països.

L’autor és el suec Kalle Johansson, dissenyador gràfic i dibuixant de còmics, que ha comptat amb la col·laboració de la historiadora i professora d’universitat sueca Lena Berggren, reconeguda pels seus estudis sobre feixisme suec, antisemitisme, nacionalisme i xenofòbia.

El llibre fa un breu recorregut per les principals idees de la ideologia feixista, com el feixisme va donar el salt de la idea a la realitat –a la Itàlia i Alemanya dels anys trenta del segle vint–, i com aquests ideals tornen a ressorgir avui en dia. Algunes de les vinyetes s’inspiren en fotografies reals i, al final del llibre, se’n documenta l’origen. A més d’aquesta documentació gràfica, el llibre compta amb un epíleg de Lena Berggren i una bibliografia sobre el tema.

Ens trobem davant d’un llibre de coneixements diferent. El seu format de còmic i la capacitat de síntesi, fa que la seva lectura sigui àgil i atractiva. Una proposta molt interessant i recomanable, especialment, per als lectors joves.

Recomana: Eva Rosas