Els desperfectes

Irene Pujadas

Barcelona: L’Altra Editorial, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

Els desperfectes d’Irene Pujadas, Premi Documenta 2020 ex-aequo amb Les closques de Laia Viñas, és un recull de vint-i-un contes molt diferents entre ells, però que tenen en comú el joc formal, la inversemblança dels seus plantejaments i un humor negre molt fi.

Són contes grotescos, amb molt d’humor negre i amb situacions i personatges incòmodes i imperfectes que fan difícil que el lector pugui empatitzar-hi. Un conjunt irreverent i incòmode, de vegades fosc i pertorbador, de vegades hilarant i grotesc.

A Els desperfectes s’hi tracten entre molts temes “els finals” —de l’amistat, de l’amor, de la vida—, els consells dels altres, els bons àpats, o la manera com els humans afrontem les tragèdies. Però cal destacar els dos grans temes presents en gairebé tots els contes: la mort i el menjar; maneres de viure, d’enfocar i d’amagar-se de la mort, i menjar boníssim, àpats copiosos i col·lectius i dits tacats d’oli.

El jurat del Documenta n’ha destacat “un estil net i vibrant, una llengua polida i alhora vivíssima, i un punt de negror i escabrositat molt saludables. La veu narrativa darrere els relats és segura i ambiciosa, i la destresa narrativa en la construcció de cada conte és més que notable”.

Irene Pujadas escriu jugant i es nota que s’ho passa bé.

Recomana: Alea Ardanuy