Imatge de la portada de la novel·la No tots els homes viuen al món de la mateixa maneraNo tots els homes viuen al món de la mateixa manera

Jean-Paul Dubois

Barcelona: Edicions 62, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

La novel·la que et recomanem va ser guardonada amb el premi Goncourt 2019 a França. El narrador-protagonista del relat té el seu origen en la vida real. És Paul Hansen, fill d’una francesa i un danès, que explica en primera persona el canvi que experimenta la seva vida quan, després de treballar vint-i-sis anys com a discret superintendent de l’Excelsior, un luxós edifici residencial del Canadà habitat per persones a qui ell animava, ajudava i consolava, passa a ser confinat en una presó del Quebec. Inicialment l’autor només ens suggereix el motiu d’aquest canvi radical i manté el misteri fins al final. 

A la presó comparteix cel·la amb Patrick Horton, un motorista dels Àngels de l’Infern i amb els seus familiars morts, que els continuen habitant a través de la memòria i els records. La natura, la família, la memòria, la injustícia, la fraternitat, el bé, el mal i la pèrdua formen part dels temes de conversa d’aquests dos homes, a qui es podria qualificar d’herois disfressats de perdedors. 

L’autor de la novel·la, Jean-Paul Dubois, es va formar en periodisme i és autor de més d’una vintena de novel·les. Defensa el mètode creatiu d’escriure un llibre només durant trenta dies a vuit pàgines per dia. Dubois afirma que és un escriptor d’un mes a l’any, la resta de temps el dedica a reparar coses, a ocupar-se de les persones a qui estima i a viure.

Et deixem l’enllaç d’una entrevista a l’autor amb motiu de HAY Festival Segovia. Jean-Paul Dubois i Carmen Posadas conversen amb Fernando Paz: https://www.youtube.com/watch?v=3Y0W_WopBIs.

Recomana: Yolanda Villalón