Imatge de la portada del llibre Nascuts per ser breusNascuts per ser breus

Toni Mata

Barcelona: La Galera, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Toni Mata (Sabadell, 1982) és humorista, guionista, periodista, dibuixant de còmics i escriptor de no-ficció. Amb aquesta novel·la de ciència-ficció per a joves que et recomanem va guanyar l’any 2020 el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.

En un planeta superpoblat, els Breus conreen la matèria primera necessària per mantenir i fer possible l’eternitat dels qui ho tenen tot per sempre. Aquest equilibri es manté amb les llaurades dels suburbis que ho destrueixen tot, camps, cases, persones… i que es repoblen de nou per no aturar la producció. En aquest ambient d’esclavitud acceptada va creixent un grup de Breus, liderats per en Hunter. Els Breus s’enfronten a l’ordre imposat per arribar a Ciutat Eterna i formar part de la ciutadania privilegiada, els Eterns.

El text és àgil, amb capítols curts i una tensió que va creixent a mida que va donant veu als personatges. Tracta temes ben diversos de caire filosòfic: la immortalitat, la lluita de classes, els dilemes morals, la corrupció, el poder, la crueltat justificada i té un final desesperançador.

A continuació transcrivim la cita inicial del llibre, de la mà d’un clàssic de la ciència-ficció, Isaac Asimov: “L’aspecte més trist de la vida actual és que la ciència guanya en coneixement més ràpidament que la societat en saviesa”.