El divendres 8 d’octubre, a les 18 h, la biblioteca et convida a una sessió d’Història amb crispetes. Aquesta activitat es farà de manera presencial a la biblioteca, però també es podrà seguir a través de la plataforma Zoom, clicant en aquest enllaç: https://santfeliu.zoom.us/j/87161101343.

La primera cita de la temporada està dedicada al cineasta Luis García Berlanga, del qual enguany es celebra el centenari del naixement.

L’any Berlanga ens permet endinsar-nos en un comportament embrollat, murri, pessimista, on les situacions corals impossibles, encara que reals, se succeeixen a través de llargs plans seqüència. Berlanga ens ofereix un univers incatalogable, indesxifrable, soterrat i satíric, on la metàfora es tradueix en imatges que remeten a la literatura del XIX, a l’esperpent de Valle-Inclán. Les seqüències d’aparença surrealista, plenes de ritme i vitalitat, carregades d’humor negre s’agermanen amb el cinema de Buñuel.

Films com Bienvenido Míster Marshall (1953), Calabuch (1956), Los jueves milagro (1957) o Plácido (1961), ens traslladen a aquesta tradició literària d’una forma més directa. Amb la seva obra mestra, El verdugo (1963) el discurs s’endinsa en el terreny de la denúncia social corrosiva, fins a aconseguir un alt grau d’irreverència amb Vivan los novios (1969), però sobretot amb Tamaño natural (1974), menys llatina o mediterrània que les anteriors, tot i que més misògina, escatològica, pornogràfica o feminista, com destacaria sempre el mateix Berlanga i estrenada un any abans de la mort de Franco.

La trilogia Nacional (1977-1982) i La Vaquilla (1985) marquen un canvi d’estil que ens acosta a una certa decadència, des de Moros y Cristianos (1987) a París-Tombuctú (1999). Aquesta última és una obra de síntesi que revisa gran part de la seva filmografia, la del Berlanga transgressor, creador de cultura, on allò quotidià esdevé insòlit, una fórmula “anarco-esperpèntica” d’explicar la ficció, o tal vegada, una realitat d’allò més caòtica i grotesca.

Activitat a càrrec de José Luis Subías i Xesco Montañez.

Imatge de Luis García Berlanga

Informació important
  • Data: divendres 8 d’octubre, a les 18 h
  • Lloc: Sala Joana Raspall (Planta 0)
  • Entrada lliure, segons aforament
  • L’activitat també es podrà seguir en línia a través de la plataforma Zoom, clicant aquest enllaç: https://santfeliu.zoom.us/j/87161101343