Imatge de la portada de la novel·la TardorTardor

Ali Smith

Barcelona: Raig Verd, 2019

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La primera novel·la del quartet estacional d’Ali Smith, Premi Llibreter 2020 en la categoria de Millor Llibre d’Altres Literatures, tracta entre altres temes la realitat anglesa post-Brexit, els refugiats, l’amor, les relacions familiars, l’art, les dones artistes i aquest món cultural-artístic sempre tan masculinitzat… Molts i molts temes, però en el més essencial fa honor al seu nom: es tracta d’una reflexió sobre el pas del temps i sobre la impossible perdurabilitat de les coses.

Ali Smith compon una novel·la calidoscòpica, que avança i retrocedeix constantment sense una linealitat gaire evident a la qual aferrar-se, en la que l’autora demana la implicació emocional del lector. No és una escriptura convencional, hi ha poesia, però també hi ha formes narratives que remarquen la sensació de confusió –o de desorientació– de l’argument. Pot ser que fins i tot en algun moment, el lector se senti fora del que ens explica Ali Smith, però aquesta constant sensació d’expulsió-inclusió és la que poden experimentar els mateixos personatges respecte al món que habiten. Tardor és una novel·la que ens remou, que ens interpel·la, que ens fascina, és el retrat d’una societat que s’ha tornat estranya, però en la qual encara es manté viva la bellesa. I l’esperança.

Et recomanem que la llegeixis amb calma, assaborint-la, i sense la intenció d’entendre-ho tot, és d’aquelles novel·les que es gaudeixen encara més rellegint-la. I si ets dels que no volen spoilers no llegeixes el pròleg abans de la novel·la, desvetlla massa.