Imatge de la portada del llibre La plaga blancaLa plaga blanca

Ada Klein Fortuny

Barcelona: L’Altra Editorial, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Veure disponibilitat a eBiblio

A partir dels dietaris i les cartes de Paul Éluard, Joan Salvat-Papasseit, Franz Kafka, Katherine, Antón Chéjov i George Orwell, Ada Klein (pseudònim d’una metgessa especialista en malalties infeccioses) presenta un assaig sobre els efectes de la tuberculosi en alguns dels grans escriptors de la història de la literatura i planteja la següent qüestió:

Tenir una malaltia crònica com aquesta defineix l’individu?, o és el caràcter de l’individu qui defineix el curs de la malaltia?

L’autora, que ha preferit publicar en l’anonimat, va començar a estirar el fil amb els dietaris i les cartes d’Éluard i va continuar amb Papasseit, Kafka, Mansfield, Txèkhov i va acabar amb Orwell tot descobrint que tots havien patit la “plaga blanca”, la malaltia infecciosa més mortífera des de fa cent anys, tot i que ara ja n’hi ha poca. Se’n diu plaga perquè s’encomana com una pesta, tant, que s’aïlla els malalts, se’ls aparta, se’ls tanca. Fruit d’aquest confinament, els malalts decandeixen i empal·lideixen (d’aquí que se’n digui blanca).

L’autora ha observat com cada autor s’enfronta a la malaltia de maneres diferents, però hi ha vist punts en comú. No es tracta d’un llibre sobre la tuberculosi, sinó sobre la vida d’una gent connectada pel fil invisible de la mateixa malaltia. La plaga blanca està farcida d’històries fascinants escrites amb un estil propi que defuig el registre habitual de l’assaig.