Aquests dies que s’està disputant el Tour de França, la carrera ciclista més famosa del món, des de la biblioteca et proposem dues pel·lícules que van sobre dues rodes.

Són dues històries de caire realista, protagonitzades per dos infants que, tot i tenir vides diferents, comparteixen un present ple de dificultats i la bicicleta com a objecte preuat, símbol de perseverança, esperança i llibertat.

Imatge del cartell de la pel·lícula El niño de la bicicleta
El niño de la bicicleta (Le gamin au vélo)

Direcció: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Any: 2011

País: Bèlgica

→ Veure disponibilitat al catàleg Aladí

→ Veure a eBiblio

Cyril, un nen d’onze anys, s’escapa d’un centre d’acollida, on l’ha deixat el seu pare, amb la promesa que tornaria a buscar-lo. El pare no torna i Cyril es proposa trobar-lo per demanar-li explicacions i descobrir què n’ha fet la seva estimada bicicleta. Però, una trobada fortuïta amb la perruquera Samantha li obrirà la possibilitat d’una nova vida.

La pel·lícula, filmada en un to molt realista, està dirigida pels germans Dardenne, i és fidel a l’empremta social que caracteritza la seva filmografia. Va rebre el Premi del Jurat al Festival de Cannes.

Imatge del cartell de la pel·lícula La bicicleta verde
La bicicleta verde (Wadjda)

Direcció: Haifaa Al-Mansour

Any: 2012

País: Aràbia Saudita

→ Veure disponibilitat al catàleg Aladí

→ Veure a eBiblio

Wadjda té deu anys i viu en una societat molt tradicional, on les dones tenen prohibides certes coses, entre elles anar en bicicleta. Malgrat tot, el somni de Wadjda és comprar-se una bonica bicicleta verda per poder fer una cursa amb el seu amic Abdullah.

Primera pel·lícula de la saudita Haifaa Al-Mansour i també primera pel·lícula dirigida per una dona a Aràbia Saudita. Una proposta valenta i optimista, que s’inspira en situacions reals viscudes per la directora o altres familiars. Si tens curiositat per conèixer com va ser el (peculiar i difícil) rodatge, et recomanem que miris el making-of inclòs als extres del DVD.