Imatge de la portada de la novel·la El consentimentEl consentiment

Vanessa Springora

Barcelona: Empúries, 2020 (edició en català)

Barcelona: Lumen, 2020 (edició en castellà)

Veure disponibilitat al catàleg Aladí (en català)

Veure disponibilitat al catàleg Aladí (en castellà)


M’estic molts anys fent voltes dins la gàbia, els meus somnis són tot crim i venjança. Fins un dia que per fi arriba la solució, com una evidència: enxampar el caça­dor amb la seva pròpia trampa, tancar-lo en un llibre.


El consentiment és el testimoni i la denúncia de Vanessa Springora, seduïda fa trenta anys per l’escriptor Francès Gabriel Matzneff quan ell en tenia 50 i ella 14. 

La Protagonista mostra el control i manipulació a què va ser sotmesa pel famós escriptor sota la mirada d’una part de la societat literària francesa, que va acceptar aquella situació, clarament desigual, entre una menor i un pedòfil pel simple fet que es tractava d’un intel·lectual talentós de renom.

Springora explora la noció ambigua del seu consentiment, analitza la situació que es va donar per arribar a ser víctima i reflexiona sobre un tipus d’assetjament “que no deixa marques físiques” i que per tant és més difícil de detectar i sobretot de denunciar. Ella ho fa, trenta anys més tard per enxampar el seu caçador amb la seva pròpia trampa: tancar-lo en un llibre. 

Aquest text refulgent, d’una lucidesa corprenedora i de gran força literària, ha provocat un terratrèmol a la societat francesa i ja s’ha convertit en un fenomen internacional, traduït a vint llengües.