Imatge de la portada del llibre No diguis resNo diguis res

Patrick Radden Keefe

Barcelona: Edicions del Periscopi, 2020

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

No diguis res de Patrick Radden Keefe és un relat documental imprescindible per entendre el conflicte d’Irlanda del Nord i les seves repercussions. L’obra, guanyadora del premi Orwell de no-ficció política el 2019, penetra en les zones més fosques de la veritat oculta per l’IRA i els anys sagnants dels “Troubles”.

Un territori que actualment viu en “pau”, però que manté els barris segregats per la religió i on, més del noranta per cent dels infants, segueixen anant a escoles segregades. Una pau que lluny d’aconseguir una Irlanda unida ha obligat a antics “combatents de la lluita armada” a plantejar-se si les morts i la violència provocada no van ser sinó simples assassinats.

Patrick Radden documenta, amb precisió i molt rigor –inclou més de cent pàgines de notes i bibliografia–, un conflicte enquistat durant anys i el pas de la lluita armada a la lluita política, de la mà del partit Sinn Féin, considerat per molts el braç polític de l’IRA. 

Una lectura totalment addictiva i amb un ritme trepidant, recomanada no només als que estan interessats en el conflicte irlandès, sinó per a qualsevol que tingui un mínim interès a conèixer les conseqüències que la violència i la política de l’oblit provoquen a llarg termini.