Imatge de la portada del llibre Todas nosotrasTodas nosotras

Elisabeth Casillas i Higinia Garay

Bilbao: Astiberri, 2021

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Nunca vamos a ser libres mientras a otra mujer se le estén violando sus derechos” 

María Teresa Rivera

Elizabeth Casillas i Higina Garay recullen en aquesta novel·la gràfica els testimonis de quatre dones del Salvador: la Mariana, la Cynthia, la María Teresa i l’Elsi,  condemnades a penes de presó d’entre trenta i quaranta anys per haver patit un avortament. 

Actualment, El Salvador té una de les lleis anti avortament més estrictes del món i la interrupció de l’embaràs, sigui de forma voluntària o espontània, està penada amb la presó. De fet, a la gran majoria de dones se les jutja per homicidi amb agreujant, després d’haver patit complicacions obstetrícies. Se les acusa d’haver matat el seu nadó i s’enfronten a penes de fins a quaranta anys de presó.

A través d’aquests testimonis que dibuixen l’Elizabeth i la Higina el lector coneixerà com és la vida d’una dona amb pocs recursos al Salvador; el maltractament, l’abandonament, la soledat que pateix per part d’una societat profundament patriarcal i misògina que la jutja i la discrimina, però també observarà la valentia, la dignitat i la sororitat que es crea en les comunitats que lluiten per erradicar aquesta violència estructural i que ajuden a les dones a sobreviure i valdre’s per si mateixes. 

La novel·la gràfica forma part d’un projecte més ampli iniciat per l’ONG Mundubat, que des de l’any 1988 és present al Salvador amb diferents propostes de desenvolupament local, participació ciutadana i defensa dels drets de les dones. El 2019, Higinia Garay i la videocreadora Itxaso Díaz van viatjar al Salvador, amb el suport de Mundubat, i d’aquest viatge va néixer, d’una banda, el còmic i d’altra banda el documental La historia de todas nosotras d’Itxaso Díaz, en col·laboració amb Garay i Casillas. La tercera part del projecte és una peça de dansa que s’inspira en els testimoniatges de les dones salvadorenques, ideada per la companyia de dansa i teatre Node.