Imatge del cartell de la pel·lícula Green bookGreen Book

Direcció: Peter Farrelly

País: EUA

Any: 2018

Enllaç al catàleg Aladí

Ambientada als Estats Units de l’any 1962 i inspirada en una història real, Green book retrata en Tony Lip (interpretat magistralment per Viggo Mortensen, que sembla que s’ho passa d’allò més bé interpretant el seu paper), un italoamericà rude del Bronx a qui contracta com a xofer un virtuós pianista negre, en Don Shirley (Mahershala Ali).

Tots dos s’embarquen en un viatge llarg per fer una gira de concerts pel Sud dels Estats Units. El llibre verd és una mena de guia de viatge que indicava als ciutadans negres en quins allotjaments dels estats surenys podien passar la nit. El racisme i els prejudicis estaran presents en aquest viatge que fan plegats i que deixa veure una química explosiva entre els actors, carregada d’humor, empatia i respecte. El sentit de l’humor i algunes situacions còmiques també seran elements que els acompanyaran durant tot el trajecte.

El film, entre d’altres guardons, va obtenir 3 Premis Oscar l’any 2018: millor pel·lícula, guió original i actor de repartiment (Ali). I va rebre nombroses crítiques favorables. Com a mostra aquest fragment de la crítica que va fer Daniel Martínez Mantilla a Fotogramas: “Mortensen i Ali roben riures i cors. (…) És una encantadora barreja de bons sentiments, un inspiradíssim sentit de l’humor i unes gotes de conflictes racials (…) Farrelly sorprèn amb el seu equilibrat joc de gèneres i el seu ritme trepidant”.