Tal dia com avui de 1895 es va fer la primera projecció de cinema amb públic. La van organitzar els germans Lumière al Saló Indi del Gran Cafè del Boulevard, a París. Anteriorment, ja havien realitzat altres projeccions davant de científics. I és que, tots dos germans consideraven el cinema com un simple experiment que no tenia futur. Després de buscar diversos locals per poder fer la projecció, van triar un espai relativament petit, perquè segons ells, si hi havia poc públic i la projecció era un fracàs, aquesta passaria desapercebuda.

Hi van entrar trenta-cinc persones, intrigades pel cartell anunciant el cinematògraf. Van entrar sense cap expectativa, pensant que es trobarien davant llums de fira. Però, en encendre’s el projector, el públic va quedar sorprès. Les parets semblaven cobrar vida i les imatges que, fins ara havien romàs estàtiques, van començar a moure’s. Malgrat tractar-se d’escenes de la vida quotidiana, el públic va quedar totalment impressionat. Aquella primera projecció fou un èxit, marcant el naixement oficial del cinema com es coneix avui dia.

A poc a poc va anar corrent la veu i es va començar a parlar de l’invent que projectava un espectacle mai vist fins ara.​ El segon dia es va omplir la sala. Els dies següents es va poder veure una llarga cua davant del Gran Cafè del Boulevard. Després de diverses sessions, van haver d’augmentar el nombre de projeccions a més de deu per dia.

El cinematògraf va tenir un èxit tan gran, que ràpidament van proliferar les sales de projecció per Europa i els Estats Units. Aviat el cinema es va convertir en l’art popular de major transcendència social.

Amb motiu del 125è aniversari d’aquella primera projecció, la biblioteca ret un homenatge al setè art amb una selecció de pel·lícules sobre el món del cinema. Indústria, creadors i creadores, rodatges, cinefília… Acosta’t i gaudeix de la màgia del cinema dins el cinema.

Imatge de l'exposició de pel·lícules sobre cinema que hi ha al vestíbul de la biblioteca