Imatge de la portada del llibre Virgina Woolf i el grup de BloomsburyVirgina Woolf i el grup de Bloomsbury

de Marta Pessarrodona

Enllaç al catàleg Aladí

Enllaç eBiblio

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) és poetessa, crítica literària i escriptora de renom. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1997, el Premi Nacional de Poesia l’any 2010 i el 2019 va ser guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Com a bona feminista declarada, la majoria de la seva obra se centra en aquestes figures.

El Grup Bloomsbury o simplement Bloomsbury reunia un cert nombre d’artistes i d’intel·lectuals britànics dels primers anys del segle XX fins al començament de la Segona Guerra Mundial. Avui sembla clar que a l’inici es componia de novel·listes i assagistes com Virginia Woolf, E. M. Forster i Mary (Molly) MacCarthy, el biògraf i assagista Lytton Strachey, l’economista John Maynard Keynes, els pintors Duncan Grant, Vanessa Bell i Roger Fry i els crítics literaris, artístics i polítics Desmond Maccarthy, Clive Bell i Leonard Woolf. Segons Pessarrodona, va ser la primera associació cultural britànica on els integrants es tractaven en igualtat de condicions de gènere.

L’autora relata en primera persona el viatge a Anglaterra que la va portar a interessar-se per Woolf, i a la vegada, pel Grup. S’hi inclouen diversos apèndixs (biografies, un diccionari de conceptes, un llistat d’adreces, bibliografia i un índex onomàstic) i fotografies personals dels membres, de la pròpia autora i un capítol final sobre el traspàs de Woolf relatat pel seu marit.