Imatge de la portada del novel·la L'estranya desaparició d'Esme LennoxL’Estranya desaparició d’Esme Lennox

de Maggie O’Farrell

Enllaç al catàleg Aladí

L’Esme és la filla petita dels Lennox, una família benestant de l’Edimburg dels anys trenta que no acaba d’encaixar en una societat tan tradicional i convencional. Fins i tot, la seva germana Kitty, a qui adora, la troba ben estranya i, a estones, empipadora.

Més de seixanta anys més tard, l’Iris Lockhart rep una notícia sorprenent: una germana de la seva àvia, de qui mai ha sentit a parlar, està a punt de sortir de l’hospital  psiquiàtric on ha passat part de la seva vida.

Maggie O’Farrell, com ja és habitual, juga amb l’estructura de la novel·la i ens presenta un puzle amb tres veus narratives diferents i amb salts en el temps, endavant i enrere, on es barregen tres pensaments, tres silencis, tres dones de la mateixa família però d’èpoques diferents. Les peces encaixen i ens descobreixen una història sobre incomprensió, soledat, injustícia, traïció, llibertat, bogeria…

Una gran crítica a les convencions socials d’una època en la qual era més important “el què diran”, que la llibertat de l’individu, sobretot, si era una dona. Un retrat d’una societat tancada, estreta i asfixiant amb les dones i, en especial, amb aquelles que eren considerades “estranyes” o “diferents”. Unes dones que la majoria de vegades només anhelaven ser lliures per poder triar com viure la seva vida.

Una altra novel·la de l’escriptora irlandesa Maggie O’Farrell que no podràs deixar de llegir i que et perseguirà més enllà de l’última pàgina.