Imatge de la portada del llibre Mujeres de GhibliMujeres de Ghibli. La huella femenina de Miyazaki en el anime

d’Anna Junyent

Edició: Diábolo Ediciones

Any: 2018

Enllaç al catàleg Aladí

Et recomanem una novetat que ha arribat aquesta tardor a la biblioteca, de la jove autora vallesana Anna Junyent.

Hayao Miyazaki (Tokio, 1941) és un dels directors més importants de la història del cinema d’animació, amb una llarga i influent carrera de més de cinquanta anys. Fundador de Studio Ghibli, la seva rellevància ha estat comparada amb altres mites del setè art com Walt Disney, Orson Welles o Steven Spielberg. La relació de l’home amb la natura, la cultura de la pau i unes protagonistes femenines fortes i independents, són algunes de les constants de la seva obra. I, precisament, de les dones de Ghibli parla el llibre que et recomanem.

“Moltes de les meves pel·lícules tenen protagonistes femenines fortes, valentes, nenes autosuficients que no s’ho pensen dos cops abans de lluitar per allò que creuen amb tot el seu cor. Necessitaran un amic, o un sequaç, però mai un salvador: qualsevol dona és capaç de ser una heroïna tant com ho és un home”. Amb aquesta declaració d’intencions, Miyazaki descriu el rol de les dones en les seves pel·lícules (p.20). Un director que no cau en el tòpics, els estereotips i la cosificació de la dona per crear els seus personatges.

Mujeres de Ghibli, doncs, ens ofereix una anàlisi de la filmografia de Miyazaki, en clau de dona. Començant amb Nausicaä del valle del viento (1984) i acabant amb El viento se levanta (2013), l’autora ens ofereix una fantàstica immersió en l’obra del geni japonès. De cada títol, trobem una completa fitxa artística i dels personatges que hi apareixen, així com un estudi molt acurat de la pel·lícula: context i origen, argument, personatges, detalls sobre la seva realització, influències… que farà les delícies de les seguidores i seguidors de Studio Ghibli.

L’autora, Anna Junyent, des de ben petita es va aficionar a l’animació japonesa i al cinema de Miyazaki, en particular. Aquest interès la va portar a estudiar comunicació audiovisual. Mujeres de Ghibli és una adaptació del seu projecte de final de carrera, que va rebre el premi al millor Treball de Final de Grau amb perspectiva de gènere que atorguen l’Institut Català de la Dona i l’Observatori per la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Et pot interessar:

Mujeres de Ghibli a Instagram: @mujeresdeghibli