Imatge de la portada del llibre Contes per telèfonContes per telèfon
de Gianni Rodari

Enllaç al catàleg Aladí

Gianni Rodari (1920-1980) fou un escriptor, mestre i pedagog italià. Va ser el creador d’un autèntic i peculiar gènere de literatura infantil. El 23 d’octubre del 2020 es compleixen els 100 anys del seu naixement i és un dels escriptors més interessants del s.XX.

En la setmana que es commemora el centenari del seu naixement, aprofitem per recomanar-te un dels seus llibres més destacats. Contes per telèfon s’ha consolidat com una obra atemporal que segueix seduint a petits i grans, generació rere generació…


“El senyor Bianchi, un representant de comerç es troba de viatge però cada dia trucarà a la seva filla per explicar-li un conte: des d’en Joanet que, menys el cap, tot ho perd, a un castell de gelat per llegir llepant el conte, a un nen transparent que diu mentides o a un putxinel·li que vol veure món.

Rodari, entre conte i conte, entre joc i joc, hi introdueix el seu al·legat antibel·licista (La Guerra de les Campanes, El pou de Cascina Piana, Jaume de vidre), els valors de caire social (El rei que s’havia de morir, La paraula plorar) i una mirada còmplice cap als contes de fades que capgira (Embolicant la troca, El nas que fuig). Els seus Contes per telèfon van ser un esborrany on alguns contes van esdevenir novel·la: de moltes preguntes naixeria el Llibre dels Perquè, Tonino l’invisible, la novel·la i d’alguns versos les seves famoses Tirallongues.”

Extret de la Introducció del llibre de Gianni Rodari Contes per telèfon, de l’editorial Joventut