Un dels fenòmens astronòmics més especials de l’any són les llàgrimes de Sant Llorenç o pluja de Perseids.

Aquesta pluja d’estrelles és conseqüència del contacte de les partícules del cometa Swift-Tuttle amb l’atmosfera. També reben el nom de Perseids, perquè fan referència al seu punt d’origen aparent sobre la volta del cel (el que s’anomena radiant), que és la constel·lació de Perseu, molt a prop de la de Cassiopea. El cometa Swift-Tuttle descriu la trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però és cada any per aquesta època que la Terra travessa la seva cua.

Quan la Terra creua la cua del cometa, les partícules de pols i sorra travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 212.400 km/h. Per aquest motiu, les partícules del cometa –la majoria no són més grans que un gra de sorra– produeixen traces de llum, que són les llàgrimes de Sant Llorenç. 

Inspirats per aquest fenomen t’oferim una sèrie de llibres que porten la paraula “estrella” al seu títol i que estan disponibles a la biblioteca. Gaudeix de la pluja d’estels i de la lectura!

Llibres per a infants:

Llibres per a adults i joves:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.