Des de ja fa un temps, a la biblioteca destaquem cada mes un autor o autora important de les lletres en català. A partir d’ara, ampliem la proposta per oferir-te també un especial mensual dedicat a autors i autores que s’adrecen al públic infantil. L’objectiu és destacar la tasca d’escriptors, il·lustradors i poetes d’àmbit internacional vinculats a la literatura infantil, que sobresurten per l’originalitat i la qualitat de les seves obres.

Comencem amb Leo Lionni (1910-1999), un dels grans de la literatura infantil del segle XX. Va ser un dels autors-il·lustradors de literatura infantil que van marcar tendència durant el segle passat. Alguns dels seus llibres es troben a l’inici de la gran revolució de l’àlbum il·lustrat.

De ben petit va manifestar la seva inclinació per l’art, segurament motivat per l’ambient familiar i les freqüents visites als museus de la seva ciutat. El 1925 es trasllada a Gènova amb la seva família. Paradoxes de la vida, no va seguir estudis de Belles Arts, sinó d’Economia. El 1939 va emigrar als Estats Units, iniciant allà la seva carrera en el món de la publicitat. Al mateix temps treballava com a pintor, escultor i ceramista. I el 1962 va tornar a Itàlia per iniciar de manera definitiva la seva vida com a artista independent.

El 1959 publica el seu primer llibre per a nens, de manera atzarosa per entretenir els seus nets durant un viatge en tren. Mitjançant l’ús de la simplicitat gràfica i tècniques familiars com el collage, les aquarel·les, els llapis de colors, cartolines… L’autor construeix històries senzilles que sovint prenen forma de faula, “però no per moralitzar, sinó per permetre al nen retrobar-se amb el seu propi món i oferir-li una alternativa segura” (Ana Garralón).

Lionni considera que el llibre-àlbum ocupa un lloc central en la formació dels petits lectors.

Font: jaumecentelles.cat

En 5 llibres

Imatge amb les portades de cinc llibres destacats de Leo Lionni