Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que es celebra el 5 de juny, et proposem una selecció de pel·lícules especialment adreçades a infants i joves a partir de 8 anys. Obrim una finestra a la natura a través del cinema, per reivindicar la importància de preservar el medi ambient. Totes les pel·lícules estan disponibles a la biblioteca o a la plataforma eBiblio.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Nacida libre (James Hill, Regne Unit, 1966) disponible a eBiblio

Comencem aquesta selecció amb tot un clàssic del cinema familiar dels anys seixanta que pots redescobrir gràcies a eBiblio. Una pel·lícula imprescindible per als amants de la natura, basada en la història real de la naturalista Joy Adamson.

De tornada cap a casa, després d’una ronda de vigilància per la selva, George Adamson porta a la seva dona, Joy, tres cadells de lleó, la mare dels quals s’ha vist forçat a matar. Aviat els animals van i vénen per la casa, sobretot, la petita Elsa, que es converteix en la mascota més estimada per la Joy. Però, què passarà quan aquests animals deixin de ser cadells?

La pel·lícula retrata la relació entre la parella protagonista i la lleona d’una manera amable i melancòlica, alhora que transporta l’espectador a Àfrica amb unes imatges magnífiques plenes de bellesa i que encara avui conserven la seva força malgrat el pas dels anys. Acompanya les imatges, la gran banda sonora composada per John Barry.

Colmillo Blanco (Randal Kleiser, EUA, 1991) disponible a eBiblio

Basada en la cèlebre novel·la de Jack London, Colmillo Blanco ens transporta als fantàstics paratges naturals d’Alaska.

A finals del segle XIX, el jove Jack Conroy arriba a Alaska en plena febre de l’or, disposat a buscar la mina d’or del seu pare i complir la seva darrera voluntat. Durant el seu viatge coneixerà Colmillo Blanco, un magnífic gos llop, amb qui intentarà sobreviure en aquella terra salvatge.

Las aventuras de Huckleberry Finn (Stephen Sommers, EUA, 1993) disponible a eBiblio

Adaptació cinematogràfica adreçada al públic familiar d’un clàssic de la literatura nordamericana. Les aventures de Huckleberry Finn de Mark Twain es considera una de les primeres grans novel·les nordamericanes. També va ser la primera escrita en anglès vernacle nordamericà.

Huckleberry Finn, un nen decidit i aventurer, escapa del seu pare alcohòlic i egoïsta a bord d’una barca feta amb troncs. En el seu viatge al llarg del poderós riu Mississipí, l’acompanya en Jim, un esclau negre fugitiu. Junts afronten tot tipus de dificultats, neixent entre ells una gran amistat.

La pel·lícula és un cant a la llibertat, on la natura esdevé protagonista: les nits estel·lades, el Mississipí immens pel que naveguen els protagonistes, els arbres que parlen i les grans tempestes.

George de la jungla (Sam Weisman, EUA, 1997) disponible a eBiblio

Comèdia d’aventures i acció adreçada al públic infantil i juvenil, protagonitzada per un Brendan Fraser convertit en una versió esbojarrada del personatge de Tarzán.

En el més profund de la jungla africana els goril·les han criat a un bebè, George. Creixerà per convertir-se en el més valent rei de la selva. George va d’un arbre a un altre emportant-se pel davant tot el que troba al seu camí. Però quan coneix la bonica Úrsula, procedent de la civilització, el món de George es posa potes enlaire.

La princesa Mononoke (Hayao Miyazaki, Japó, 1997) disponible a la biblioteca

No podia faltar en aquesta selecció algun títol de Studio Ghibli i del mestre de l’animació japonesa Hayao Miyazaki. La relació de l’home amb la natura és un dels temes centrals de la seva filmografia.

Ashitaka és un príncep maleït que es veu obligat a abandonar la seva terra i buscar respostes en boscos misteriosos. Amb la finalitat de curar la ferida que li ha causat un senglar embogit, el jove Ashitaka surt a la recerca del déu Cérvol, perquè només ell pot alliberar-ho de l’encanteri. Al llarg del seu periple descobreix com els animals del bosc lluiten contra homes que estan disposats a destruir la natura.

La princesa Mononoke conté un marcat missatge ecologista. Però, ofereix una visió complexa sobre la natura i la lluita de l’ésser humà per controlar tot el seu entorn, sense importar-li les conseqüències més enllà dels seus propis objectius. Una aventura èpica que és, a més, una gran oportunitat per a iniciar als nens al cinema de Hayao Miyazaki.

L’aventura dels Àguiles (Jean-François Davy, França, 2006) disponible a eBiblio

Pel·lícula d’aventures francesa que és, a la vegada, un coming of age on els protagonistes, a través d’una expedició per la muntanya, viatgen de la infància a la maduresa.

Patrick i la seva unitat d’exploradors, els Àguiles, estan de vacances a la vall de Chamonix. La seva missió consisteix a escalar el cim del Brevent, davant del Mont Blanc. 2.500 metres d’alçada! Cap al tard, després d’un llarg dia de camí, els nois descobreixen que el refugi de muntanya on els han enviat no existeix. A la recerca d’un lloc on acampar, la muntanya els mostrarà la seva cara més fosca i sinistra.

Una amistat inoblidable (Luc Jacquet, França, 2007) disponible a la biblioteca i eBiblio

Pel·lícula d’aventures familiar que relata la història d’amistat entre una nena i una guineu, combinant imatges documentals i de ficció.

Un matí de tardor, a la vora d’un camí, una nena veu una guineu. La visió li fascina i, deixant enrere totes les seves pors, la segueix. Per un instant, les barreres que separen a la nena de l’animal desapareixen. Així comença el relat d’una amistat sorprenent.

Ponyo en el acantilado (Hayao Miyazaki, Japó, 2008) disponible a la biblioteca

La pel·lícula va suposar el retorn al cinema d’Hayao Miyazaki després d’anunciar la seva retirada uns anys abans. Miyazaki va tornar amb un film que ens transporta als orígens del seu cinema: senzillesa argumental i visual. Una aposta a contracorrent del cinema d’animació actual.

La història se centra en Sosuke, un noi de 5 anys, i la seva relació amb una princesa peix que anhela convertir-se en un ésser humà. Una adaptació lliure de La sireneta, que ens parla de la relació de l’home amb la natura i de l’amor, amb personatges femenins forts i que conté alguns elements autobiogràfics sobre la relació entre el cineasta i el seu fill.

El secreto del libro de Kells (Tomm Moore i Nora Twomey, Irlanda, 2009) disponible a la biblioteca i a eBiblio

Aquesta és una de les pel·lícules s’animació europees més destacades dels darrers anys. Ens porta una història en la que es barregen cultura, història, acció, fantasia i, sobretot, aventura. Una joia que s’inspira en les mitologies celta i irlandesa i en l’art de les miniatures del Llibre de Kells.

Brendan és un monjo de 12 anys que viu a l’abadia fortificada de Kells, a la Irlanda del segle XI. Amb la resta de monjos, ajuda a construir una muralla per resistir l’atac dels vikings. Una nova vida d’aventures s’obre davant d’ell quan un famós mestre miniaturista arriba de terres estrangeres, amb un llibre màgic que està inacabat. Amb l’esperança d’acabar-lo, Brendan sortirà de l’abadia per primer cop i s’endinsarà en el perillós bosc, habitat per tot tipus de criatures, en un viatge iniciàtic a la recerca d’un ingredient secret per elaborar la tinta.

La pel·lícula, opera prima de Tomm Moore, és una meravella estètica, un treball de creació artística i artesanal que, complementat amb les tècniques d’animació digital actuals, dóna com a resultat un estil visual únic i molt escaient per la història.

Up (Pete Docter, EUA, 2009) disponible a la biblioteca i a eBiblio

Amb un dels millors inicis de la història del cinema, Up és un dels títols més aclamats de Pixar i una pel·lícula tendre i emotiva.

Carl Fredricksen és un vidu venedor de globus de 78 anys que, finalment, aconsegueix dur a terme el somni de la seva vida: enganxar milers de globus a casa seva i sortir volant rumb a Amèrica del Sud. Però, un cop s’ha enlairat, i sense possibilitat de retornar, Carl descobreix que viatja acompanyat de Russell, un jove explorador de vuit anys i un optimisme a prova de bombes.

Ga’Hoole, la leyenda de los guardianes (Zack Snyder, EUA, 2010) disponible a la biblioteca

Debut al cinema d’animació de Zack Snyder (director de Dawn of the Dead, 300 i Watchmen), el film es basa en una sèrie de novel·les juvenils sobre les aventures d’uns mussols.

La pel·lícula ens situa en un món de fantasia per explicar la història de dos mussols germans que prenen camins antagònics. A Soren li encanten les històries èpiques que li explica el seu pare sobre els “Guardians de Ga´Hoole”. Mentre que el seu germà, Kludd, creu que tot és mentida, contes per a nens. Una nit els dos germans són capturats per les forces del mal i cada germà prendrà un camí ben diferent.

La pel·lícula feta per l’estudi d’animació Animal Logic (responsable de l’exitosa Happy Feet) té unes seqüències d’acció espectaculars. Ga’Hoole: la leyenda de los guardianes recupera en certa manera l’estela del cinema familiar dels anys 80, relats fantàstics que entretenien i feien riure, però on també hi havia un espai pel terror.

Viatge màgic a Àfrica (Jordi Llompart, Espanya, 2010) disponible a eBiblio

La primera pel·lícula europea de ficció amb imatge real en 3D estereoscòpic va ser catalana, la va dirigir el Jordi Llompart, i ens endinsa en una virtuosa aventura per la sabana africana.

Després de la seva trobada amb un nen boiximà hospitalitzat, Jana, una nena de 10 anys, iniciarà un viatge fantàstic a la recerca del nen per Àfrica, la seva terra. Acompanyada del seu cavall alat, Jana coneixerà a Mel, el seu nou millor amic, i junts viuran autèntiques aventures amb animals, plantes i criatures fantàstiques. Amb l’ajuda de la seva Fada màgica, la Jana creuarà els límits de la imaginació i aprendrà a vèncer els obstacles que es presenten en el seu camí cap al món de la imaginació i els éssers fantàstics de la sabana africana.

Rango (Gore Verbinski, EUA, 2011) disponible a la biblioteca

Incursió en el cinema d’animació del director de Piratas del Caribe, Gore Verbinski. Rango és un insòlit homenatge animat a les pel·lícules de l’Oest que va guanyar l’Oscar a millor pel·lícula d’animació l’any 2012. Ens trobem davant d’una proposta diferent, una raresa en el panorama del cinema d’animació, a mig camí del cinema familiar i adult.

Rango és un camaleó somiador que arriba per accident al desert de Mojave. Allà es trobarà a un poble de mala mort anomenat “Pols”, assolat per una greu sequera. De nou per accident, es converteix en xèrif del poble. Solucionarà Rango el problema de l’aigua?

El film combina grans dosis d’humor esbojarrat i acció frenètica, i conté múltiples referències culturals i cinèfiles. Un dels punts forts de la pel·lícula són els personatges, creats mitjançant la combinació animació i captura de moviments amb actors reals. El carismàtic protagonista és una mena d’alter ego de l’actor Johnny Depp, que també li posa la veu en la versió original.

Belle y Sébastian (Nicolas Varnier, França, 2013) disponible a la biblioteca i a eBiblio

Inspirada en la sèrie de televisió de culte francesa homònima dels anys seixanta. Narra una història tendra, un himne a la natura en el que destaquen la banda sonora i una fotografia magistral.

Segona Guerra Mundial. Sébastian és un nen solitari que viu en un petit poble dels Alps i es troba un gos salvatge, al qual domestica i anomena Belle. La vida tranquil·la del poble es veu interrompuda amb l’arribada dels alemanys. És llavors quan Sébastian marxa amb Belle a buscar la seva mare.

La canción del mar (Tomm Moore, Irlanda, 2014) disponible a la biblioteca i a eBiblio

De nou el cineasta Tomm Moore, ens porta un film artesanal ple de bella i delicada poesia.

Ben i Saoirse són dos germans que viuen en un far en una petita illa amb el seu pare que, per protegir-los dels perills del mar, els envia amb la seva àvia a la ciutat. Allà Ben descobreix que la seva germana petita és una Selkie, una fada del mar que amb la seva cançó pot alliberar als éssers màgics de l’encanteri de la Bruixa dels mussols. Junts empendran un viatge fantàstic, enfrontant-se al perill i a les seves pors.

Al sostre del món (Rémy Chayé, França, 2015) disponible a la biblioteca i a eBiblio

Una petita joia de l’animació francesa que res ha d’envejar a les produccions nord-americanes. Amb una gamma cromàtica que va des dels grisos als blancs purs, estem davant una pel·lícula que bé podria ser un àlbum del còmic europeu.

1882, Sant Petersburg. Sasha, una jove de l’aristocràcia russa, ha estat sempre fascinada per la vida aventurera del seu avi, Olukin. Explorador famós, va fer construir un magnífic vaixell trencaneu, el Davai, que no ha tornat de la seva última expedició a la conquesta del Pol Nord. Sasha decideix marxar cap al Gran Nord seguint la pista del seu avi.

Efraín (Yared Zeleke, Etiòpia, 2015) disponible a eBiblio

D’Etiòpia ens arriba aquesta pel·lícula agredolça sobre la infantesa. Una història d’amistat i d’aprenentatge, de frustració i d’esperança pel canvi.

La vida d’Efraín, un noi etíop, canvia radicalment quan el seu pare se’n va a treballar a la ciutat i es veu obligat a traslladar-se a viure amb la seva àvia i els seus oncles. Amb l’única companyia d’un petit xai com a inseparable amic, Efraín intenta adaptar-se a la seva nova família, cuinant riques crestes i treballant en el camp. Però un dia el seu oncle li anuncia que ha de sacrificar al seu xai per al proper menjar festiu.

Un llargmetratge commovedor que ens parla del respecte pel medi ambient i de la relació entre els animals i els éssers humans. Un film emocional i autèntic que ens acosta a la riquesa i la complexitat d’Etiòpia, d’una manera gairebé documental, ens parla dels costums, dels recursos limitats que té la seva gent per viure i del menjar, que allà és un element d’extrema importància.

Ocells de pas (Olivier Ringer, Bèlgica, 2015) disponible a la biblioteca

La Cathy té un pare amb ocurrències molt curioses: pel seu aniversari, li regala un ou d’ànec amb la intenció que l’incubi i després sigui la seva mare. Però, casualment, quan l’ànec neix veu primer a la Margaux, una amiga de la Cathy que va en cadira de rodes. El petit ànec l’ha identificat com la seva mare, però els pares de la Margaux no volen fer-se càrrec. Per protegir i salvar l’ocell, les dues nenes s’escapen i emprenen una aventura de llibertat, un viage en el que descobriran moltes coses sobre elles mateixes.

Sota una aparent simplicitat, aquest conte iniciàtic amaga una bella paleta d’emocions i temes: l’amistat, la sobreprotecció dels pares, la discapacitat, la superació dels límits, la necessitat de llibertat i d’autonomia dels nens i les nenes, la cerca de l’espai propi i el fet de donar valor a les petites coses.