Des del 14 de març en què es va declarar el primer estat d’alarma, la nostra societat viu una situació excepcional com a conseqüència dels efectes que el coronavirus està tenint a les nostres vides.

Les biblioteques públiques ens hem vist abocades a oferir el servei d’informació, de promoció de la lectura i de foment de la cultura que proporcionem habitualment de forma presencial, emprant ara en exclusiva les eines que ens ofereix el treball en línia. Les xarxes socials i internet ja estaven del tot integrades a les biblioteques i avui més que mai s’han convertit en els nostres aliats. En dos mesos i de forma accelerada s’ha imposat una virtualitat en els serveis bibliotecaris que està aportant resultats molt positius pel que fa a la interacció dels usuaris amb els continguts que oferim.

La biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat, com d’altres biblioteques, ha transformat activitats presencials en virtuals: les Tertúlies d’art han passat a denominar-se en aquests moments Tertúlies d’art confinades, el Club de còmic és ara un Micro club d’anime i còmic confinat, les Lectures en veu alta esdevenen Micro lectures en veu alta, fem poesia confinada amb una exposició virtual de l’artista santfeliuenc Gerard Sancho i participem amb altres biblioteques del Baix Llobregat en el projecte “Baix Llobregat escriu” tot aportant els vídeos dels escriptors locals Jenn Díaz, Carlos Peramo i Ruth Tormo.

Aquest canvi sobtat en l’oferiment del servei de la biblioteca també ha fet augmentar de forma rellevant el préstec de llibres electrònics a la plataforma eBiblio Catalunya fins a arribar als gairebé 700 préstecs només durant el mes d’abril. Les xarxes socials guanyen seguidors i el cas més representatiu és el del nostre Instagram (@bibliosantfeliu), que des de l’11 de març ha guanyat 96 seguidors. El blog de la biblioteca rep més de 1500 visites cada mes i les visualitzacions de continguts i les reproduccions de vídeos a les xarxes socials de la biblioteca són ja més de 3.000 des de l’abril, quan vam iniciar les activitats virtuals.

És curiós comprovar com les visualitzacions de les activitats virtuals superen en assistència a les presencials. Això ens ajuda a reflexionar sobre l’inici d’un nou escenari, el de la virtualitat en l’oferiment de serveis bibliotecaris. I els beneficis que aquesta pot tenir per a un usuari amb temps limitat que consulta cada cop més continguts en línia en el moment que tria referits a les seves àrees d’interès.

És molt probable que les activitats presencials comparteixin espai amb activitats virtuals quan tornem a obrir les biblioteques. S’obre un panorama que aquests dies s’ha manifestat sobtat i innovador alhora, que ens ha permès aprendre molt en poc temps i que pot ser de llarg recorregut.