“Avui fa…” és una nova secció que hem iniciat enguany i que trobaràs mensualment a la vitrina de la planta d’accés de la biblioteca.
Es tracta d’una proposta que destaca un esdeveniment que va ocórrer durant un mes en concret i que s’il·lustra amb novel·les, pel·lícules, bandes sonores i altres materials de la biblioteca.
La primera efemèride que hem destacat és el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz. El 27 de gener del 1945 l’exèrcit soviètic entrava al camp d’extermini nazi, situat a Polònia, i alliberava prop de 7.500 presoners. Es calcula que, entre els anys 1940 i 1945, hi van morir 1.100.000 persones.
Relacionat amb aquest tema, hem fet una tria de materials relacionats amb el 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, que pots trobar a les biblioteques:
Abril a Paris de Michael Warner
N War
La dramàtica història d’un amor impossible entre un soldat alemany i una jove de la resistència francesa al París ocupat.
La Batalla de Walter Stamm de Melcior Comes
N Com
Recrea l’horror al qual va arribar la humanitat al segle XX, en què qualsevol persona podia convertir-se en una víctima i, alhora, en un assassí.
La Llave de Sarah de Tatiana de Rosnay
N Ros
El 16 de juliol de 1942 la policia francesa arresta la família de la Sarah. Són jueus, i els porten al Vel’ d’Hiv’ per després enviar-los a Auschwitz, segons les directrius de l’ocupant nazi. Però abans de marxar de casa, la Sarah amaga el seu germà petit a l’armari i se’n guarda la clau. Haurà de tornar a buscar-lo: ella és l’única esperança que té de sobreviure.
El Retorn de Fred Uhlman de Fred Uhlman
N Uhl
Simon Elsas, jueu alemany, va deixar un dia el seu país fugint de l’infern i l’horror nazis. Vint anys després, hi torna, com a ciutadà nord-americà, a la recerca del record de la “seva” Alemanya, de la seva infantesa, d’aquella noia que havia estimat feia una pila d’anys… de tot allò que havia esborrat d’ençà que havia sentit la paraula “Auschwitz”.
Si això és un home de Primo Lewi
N 837 Lewi
Primo Levi, supervivient dels camps d’extermini d’Auschwitz, va escriure aquesta obra, publicada l’any 1947, amb la intenció de llegar a la humanitat un material de primer ordre per a l’estudi de l’ànima i el comportament humans. Aquest llibre és, per tant, un testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l’infern dels lager polonesos durant els últims anys de l’ocupació nazi; però també és, i sobretot, una anàlisi ponderada -en la mesura en què això és possible- de la dignitat i de l’abjecció en l’home enfrontat a l’extermini.
La Societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey de Mary Ann Shaffer i Annie Barrows
N Sha
1946, Londres. L’escriptora o columnista Juliet Ashton cerca un tema per a la seva propera novel·la. Per mitjà de la carta d’un habitant de l’illa de Guernsey, entra en contacte amb els membres d’una curiosa societat literària nascuda durant l’ocupació nazi, i decideix desplaçar-se a l’illa per conèixer de primer mà els seus singulars habitants i les seves vivències durant la guerra.