Pere Calders (Barcelona, 1912-1994 ) és un dels escriptors més llegits de la literatura catalana, especialment destacat com a contista. 

A l’Avui va publicar el seu primer conte i, ben aviat, a l’any 1936 va publicar els seus dos primers llibres: el recull de contes El primer arlequí i la novel·la curta La glòria del doctor larén.

El 1937 es va allistar com a voluntari a l’exèrcit de la República on va escriure, per encàrrec, les seves impressions personals a la crònica Unitats de xoc. Aquest dietari de guerra constitueix un dels documents literaris més significatius de la guerra civil espanyola.

Amb la caiguda de la República va ser internat al camp de concentració de Prats de Molló fins que va aconseguir evadir-se del camp de concentració i es va exiliar a Mèxic durant vint-i-tres anys.

En aquell país no va deixar mai de promoure i col·laborar en les revistes que els catalans de Mèxic feien possible i va continuar publicant tota la seva obra de ficció a Barcelona.

L’any 1962 va tornar a Barcelona i de seguida va publicar les novel·les L’Ombra de l’atzavara (1964) i Ronda naval sota la boira (1966).

A l’any 1968 reuneix tots els contes al volum Tots els contes, que va obtenir el Premi de la Crítica Serra D’Or l’any següent.

Malgrat el reconeixement de la seva obra, Pere Calders no va aconseguir un èxit popular fins que, el setembre de 1978, el grup de teatre Dagoll Dagom va escenificar alguns contes seus amb el muntatge Antaviana.

L’any 1984 es va iniciar la publicació de les seves Obres Completes a la col·lecció Clàssics Catalans del segle XX, d’Edicions 62, i el 1986 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

El seu llegat literari està dipositat a la Universitat Autònoma de Barcelona, que el va donant a conèixer gradualment.

En 5 llibres

Premis

  • Víctor Català (1954): Cròniques de la veritat oculta
  • Sant Jordi (1963): L’ombra de l’atzavara
  • Crítica Serra d’Or (1969): Tots els contes.
  • Crítica Serra d’Or i Premi Lletra d’Or (1979): Invasió subtil i altres contes.
  • Premi a la Creació de la Generalitat (1984): Tot s’aprofita
  • Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1986).