Recomanacions de lectura per a infants fetes pel grup de treball  PetitsLlobsXBM, format per les responsables de les sales infantils de les biblioteques del Baix Llobregat Nord:

 

El Gran Gris de Jörg Müller i Jörg Steiner ( I** Ste)

Aquest àlbum il·lustrat explica la història de dos conills a una fàbrica de conills. Hi ha denúncia de la situació que viuen els animals a la fàbrica i un gran sentit crític. També trobem una lloa a la llibertat i a l’amistat. Les il·lustracions presenten un gran realisme, de fet, semblen fotografies. L’obra va ser guardonada amb el premi Hans Christian Andersen d’il·lustració.

La florista d’Antonio Ferrara, Cesc (I**Ces)

Cesc (1927-2006) també ha publicat L’escombracarrers i El peó de camins. Traça la semblança dels tres tipus que anuncien els títols. Publicats per primera vegada el 1962, l’autor hi retrata amb mirada afectuosa i cert humor individus del seu entorn, però sense ocultar aspectes no sempre agradables dels oficis. Aquests tres àlbums permeten que els més petits coneguin els traços expressius d’un dels humoristes gràfics catalans més destacats del segle XX.

Agujero d’Oyvind Torseter (I**Tor)

És un llibre irònic, divertit i un tant surrealista. El personatge de la història descobreix que té un forat al seu pis, truca a algú per dir-li i li comenten que el porti allà on estan ells.  És un homenatge al minimalisme. A una coberta gruixuda de color gris apareix un forat, encunyat al paper de cada pàgina. El forat s’incorpora a la narrativa visual i es converteix en l’element central. Les il·lustracions són lineals i estan creades al voltant del forat. La història diverteix i provoca. L’autor pertany a un grup d’il·lustradors noruecs molt imaginatius.

La casa de Roberto Innocenti (I**Inn)

Roberto Innocenti, de formació autodidacta, és un autor reconegut i molt premiat. El 2008 va rebre el Premi Hans Christian Andersen, el Nobel de la literatura infantil. Considerat com un dels més grans il·lustradors de llibres infantils d’arreu del món, entre les seves obres més reconegudes també trobem Pinotxo, Rosa Blanca, la història d’Erika i La Caputxeta Vermella.

A La casa recrea tot el segle vint amb la imatge fixa d’una masia i els canvis que es produeixen al llarg dels cent anys. Tota una lliçó d’història per mostrar als joves els fets més significatius d’un segle, de la mà dels personatges i objectes que habiten aquella casa. Un llibre amb poc text i unes imatges que parlen soles.

La tassa de Rebecca Young i Matt Ottley (I**You)

Explica el viatge del Dídac cap a un lloc nou perquè ha hagut d’abandonar casa seva. Només porta un llibre, una ampolla, una manta i una tassa amb terra d’on solia jugar. Qui llegeix descobrirà el que hi troba. És una història sobre els refugiats (tot i que això no és evident). Explica amb sensibilitat la pèrdua d’aquest nen, el valor davant les adversitats naturals i la seva esperança per trobar un futur millor.

Les il·lustracions a l’oli de Matt Ottley són d’una sensibilitat especial.

Portades dels llibres recomanats

Ojalá pudiera formular un deseo de Jimmy Liao (I**Lia)

Un infant troba una llàntia que sembla que és una llàntia meravellosa. Nens d’arreu expliquen els seus desitjos. El text és poètic i les il·lustracions magnífiques, d’una gran bellesa i sensibilitat.

“Si los deseos fueran estrellas, el universo siempre brillaría.
Por suerte, los deseos son invisibles como el aire que respiramos.
Si no, tanta luz nos cegaría.”

Amor de Gian Berto Vanni (I**Van)

De Gian Berto Vanni, autor italià, pintor i il·lustrador amb projecció mundial, és professor d’art a la universitat Cooper Union (Manhattan). El llibre va ser publicat originàriament a França el 1964. La història és prou tràgica: una nena queda sola als 9 anys i la porten a un orfenat. No és una nena bonica, els altres infants la troben estranya i no la tracten gaire bé. Passa molt de temps sola. Però la nena té ulls grans per observar.

Les pàgines tenen retalls, solapes o forats que es transformen en finestres que ens porten a continuar la lectura a la següent pàgina. El dibuix és senzill. És una història que commou passats més de 50 anys, amb una presentació del tot original i amb un final que sorprèn per la tendresa.

Doctor Ink y el cielo estrellado d’Akihiro Nishiro (I**Nis)

Quatre contes amb un punt de tendresa que commouen i que tenen com a protagonistes a éssers solitaris que dia a dia miren el cel i descobreixen petites coses que els fan feliços.

Un vell que viu sol a un observatori astronòmic, un constructor d’escales, un monstre que té por dels habitants d’un poble, un escriptor que escriu els somnis dels habitants del planeta…

Era fosc i sospitosament tranquil d’Einar Turkowski (I**Tur)

El misteri dels peixos: una nit, de cop, un vaixell amarra en una platja de dunes i el seu únic tripulant s’instal·la en una casa abandonada que hi ha allà, a la vora del mar. El pescador desperta el recel dels habitants del poble a causa dels objectes que apareixen al voltant de la casa (peixos penjats en cordills o mig enfonsats a la sorra, contenidors buits al jardí). Encegats per una curiositat més aviat malsana i provocant tota mena d’especulacions, l’espiaran i tafanejaran el seu dia a dia per comprendre què hi fa, aquell home, al seu estimat poble. Ens trobem davant un món surrealista de personatges estrambòtics i d’objectes mai vistos.

Amstrong de Torben Kulmann (I**Nis)

Recreació del primer viatge a la lluna d’un ratolí, fins i tot abans que ho fes Neil Armstrong el 1969. Ideal per explicar astronomia en base a un llibre d’imaginació. Les il·lustracions són espectaculars!

Amb pròleg de Valerie Neal, Catedràtica d’Història Espacial, l’obra parla dels reptes i de les solucions, de la inventiva i la dedicació, del fracàs i també de l’èxit. I, tal i com s’explica amb el text i les imatges, sembla ser que és tal i com va succeir realment. Al final del llibre trobem una breu història dels viatges espacials.

Imatges de les portades dels llibres infantils

No llegiré aquest llibre de Jaume Copons (I***Cop)

En Juls no vol llegir el llibre que li ha donat la seva mestra, però no hi té res a fer. De molt mal humor, comença a llegir i, a mesura que avança la lectura, critica tot el que li molesta del llibre: els recursos que utilitzen els autors, els personatges, la lletra… No para de queixar-se fins que la Lia, la protagonista del llibre que llegeix, surt del paper i li diu quatre coses. Quin caràcter!

És una novel·la gràfica dins una novel·la gràfica, que tracta el món dels llibres i la lectura d’una manera intel·ligent, gamberra i divertida.

Crazy Haacks. The crazy haaacks y la cámara imposible  (I***Cra)

Primer volum d’una sèrie de llibres dels germans youtubers The crazy haacks. El Mateo, l’Hugo i la Daniela Haack estan acostumats a una vida Crazy, però des que han conegut un inventor del futur tot s’ha complicat per moments. A les seves bogeries habituals, ara se’ls sumen els poders d’una càmera capaç del millor (i del pitjor!). Un llibre d’aventures i humor.

Molly Moon i l’increïble llibre d’hipnotisme de Georgia Byng  (I***Byn)

Molly Moon és una nena òrfena, com tots els nens que viuen en l’horrible orfenat Hardwick House. Però Molly és diferent: és lletja i esprimatxada, i només té un amic, Rocky. La resta dels nens l’odien i es fiquen amb ella. Fins i tot la senyoreta Adderstone, la directora de l’orfenat, i la cuinera, Edna, sempre l’estan castigant. L’únic lloc on Molly és mínimament feliç és a la biblioteca, on passa moltes hores llegint.

Prohibido leer a Lewis Carroll de Diego Arboleda  (I***Arb)

Aquest llibre narra la història d’Eugéne Chignon, una jove institutriu francesa que el 1932 viatja fins a Nova York per a cuidar d’una nena, Alice, la desfermada passió de la qual pel món creat per Lewis Carroll ha provocat que els seus pares li prohibeixin llegir els seus llibres. La primera missió d’Eugéne serà evitar que Alice s’assabenti que Alice Liddell, l’autèntica Alicia que va inspirar a Lewis Carroll, ara amb vuitanta anys, visitarà la ciutat per a rebre un homenatge. Eugéne Chignon comprovarà que les estranyes casualitats, els personatges extravagants i les situacions absurdes no són sol patrimoni del País de les Meravelles, sinó que es troben sovint en el nostre món i especialment en aquesta casa.

Quina tocada de nassos! de Ruth Tormo (I***Tor)

Primera novel·la de l’escriptora santfeliuenca Ruth Tormo, que va se guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2018. Es tracta d’un un relat de caire realista on els protagonistes, Mila i Liam, es troben en ple camí cap a l’adolescència, i busquen trobar sentit a tot el que viuen. Una novel·la divertida, amb fantasia, aventures i romanticisme, on els lectors joves es poden reconèixer.

La pel·lícula de la vida de Maite Carranza  (I***Tor)

L’escriptora santfeliuenca Maite Carranza ens presenta una família de classe mitjana, formada per tres membres –una mare actriu, una filla i un fill– que veu com, dia a dia, els deutes la consumeixen. La situació decau fins al desnonament. El llibre es narra des de la veu de la filla, que és qui se sobreposa a la situació, davant l’esfondrament de la mare i la debilitat del fill petit, amb valentia, acceptació i enginy. La seva veu ens ve a dir que això ens pot passar a tots. És una situació dramàtica viscuda des de l’astorament, però també des de la lluita i la denúncia. I no tan sols hi ha una veu, sinó que l’autora dóna veu a altres personatges, i a vegades, també es mulla i veladament denuncia la situació.